Year 10
Foundation

Microscopes, magnification and resolution

Describe the differences between light and electron microscopes. Describe the different features that can be seen in images from light and electron microscopes and relate this to their magnification and resolution.

Year 10
Foundation

Microscopes, magnification and resolution

Describe the differences between light and electron microscopes. Describe the different features that can be seen in images from light and electron microscopes and relate this to their magnification and resolution.

Switch to our new combined science teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. Describe the differences between images produced by light and electron microscopes
  2. Explain how electron microscopes have enhanced our understanding of cell structures and processes
  3. Explain what is meant by resolution and magnification

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

6 Questions

Q1.
Which piece of equipment would you use to view cells clearly?
centrifuge
Correct answer: microscope
telescope
Q2.
Which of these is not a sub-cellular structure?
chloroplast
nucleus
ribosome
Correct answer: root
Q3.
What does the word magnify mean?
Correct answer: to make something appear bigger
to make something appear flat
to make something appear smaller
to make something black and white
Q4.
Put these units in order of size, starting with the largest first.
1 - kilometer
2 - meter
3 - millimeter
4 - micrometer
Q5.
Match each part of the microscope to its function.
Correct Answer:stage,holds the slide in place

holds the slide in place

Correct Answer:light source,shines light through the specimen

shines light through the specimen

Correct Answer:lenses,magnify the specimen

magnify the specimen

Q6.
What is the correct symbol for a micrometer?
km
mm
nm
Correct answer: μm

6 Questions

Q1.
What is the defintion of resolution?
Correct answer: how clearly two points can be distinguished apart
how far away the lenses are from the sample
how magnified a sample is
Q2.
Which sub-cellular structure cannot be viewed with a light microscope?
chloroplasts
nucleus
Correct answer: ribosomes
Q3.
Which two statements are correct?
Correct answer: Electron microscopes fire electrons at the specimen.
Correct answer: Electron microscopes have a higher resolution than light microscopes.
Light microscopes have a higher magnification than electron microscopes.
Light microscopes only use dead specimens.
Q4.
Which statement is correct for light microscopes?
Correct answer: magnification up to 2,000
magnification up to 2,000,000
magnification up to 20,000
magnification up to 200,000
Q5.
Which of these is a feature of using an electron microscope?
has a low magnification
has a low resolution
Correct answer: uses a dead specimen
Q6.
Which statement is not true for electron microscopes?
can view ribosomes
fires electron beams at specimen
Correct answer: highest resolution is 200 nm
magnification is 1-50 million times