Year 10
Higher

Atomic structure

Describe the structure of an atom in terms of the number of protons, neutrons and electrons. Understand atomic mass and atomic number and use them to calculate the number of subatomic particles.

Year 10
Higher

Atomic structure

Describe the structure of an atom in terms of the number of protons, neutrons and electrons. Understand atomic mass and atomic number and use them to calculate the number of subatomic particles.

Switch to our new combined science teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. State the charges and mass of the three subatomic particles
  2. Identify the atomic mass and atomic number of elements
  3. State the number of protons, electrons and neutrons in different elements

Equipment

Periodic table, calculator

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

6 Questions

Q1.
An element is a substance made of type of atom.
Correct Answer: one, 1, a single
Q2.
The periodic table shows all of the existing chemical .
Correct Answer: elements, element, symbols
Q3.
What is the correct chemical symbol for calcium?
C
Correct answer: Ca
Cs
Cu
Q4.
The nucleus is the ______ of the atom.
Correct answer: centre
outside
shells
whole
Q5.
Which two statements are correct about electrons?
Correct answer: Electrons have a charge of -1
Electrons have a charge of +1.
Electrons have a charge of 0.
Electrons have a mass of -1.
Electrons have a mass of +1.
Correct answer: Electrons have a mass of 0.
Q6.
Which statement describes the current accepted model of the atom?
Electrons and neutrons in the nucleus with protons in shells.
Electrons and protons in the nucleus with neutrons in shells.
Correct answer: Neutrons and protons in the nucleus with electrons in shells.

6 Questions

Q1.
Finish the sentences about the atom.
Correct Answer:Protons and neutrons are located in the ...,nucleus.

nucleus.

Correct Answer:Electrons are located in the ...,shells.

shells.

Correct Answer:There is nothing located in the ...,space between shells and nucleus.

space between shells and nucleus.

Q2.
Which two statements are correct about protons?
Correct answer: They are located in the nucleus.
They are located in the shells.
They have a charge of -1.
They have a charge of 0.
Correct answer: They have a relative mass of +1.
Q3.
What is the overall charge of the atom?
-1
+1
+2
Correct answer: 0
Q4.
How do you calculate the amount of each subatomic particle in an atom?
Correct Answer:protons,same as the atomic number

same as the atomic number

Correct Answer:electrons,equal to the number of protons

equal to the number of protons

Correct Answer:neutrons,the atomic mass subtract the atomic number

the atomic mass subtract the atomic number

Q5.
How many electrons does phosphorus have?
Correct answer: 15
16
31
46
Q6.
How many neutrons does zinc have?
30
Correct answer: 35
65
95