Year 10
Higher

Why elements react

Describe what happens when metals and non-metals react in terms of electrons. Explain why noble gases don't react and describe and explain the physical property trends of Group 0.

Year 10
Higher

Why elements react

Describe what happens when metals and non-metals react in terms of electrons. Explain why noble gases don't react and describe and explain the physical property trends of Group 0.

Lesson details

Key learning points

  1. Explain the difference between metals and non-metals in terms of reactions and electrons
  2. Explain why Group 0 do not react in terms of electrons

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

6 Questions

Q1.
What is the overal charge of an atom?
negative
Correct answer: neutral
positive
Q2.
Atoms of elements contain equal numbers of protons and .
Correct Answer: electrons, Electrons, electron
Q3.
A change in the number of which subatomic particle changes the element?
electron
neutron
nucleus
Correct answer: proton
Q4.
What would the electronic configuration for an element with 17 electrons be?
2, 10, 5
2, 15
2, 6, 9
Correct answer: 2, 8, 7
Q5.
How does the size of atoms change as you go down a group in the periodic table?
Correct answer: get bigger
get smaller
stay the same size
Q6.
In which group of the periodic table would you find these elements: helium, neon, argon and krypton?
Correct answer: Group 0 - noble gases
Group 1 - alkali metals
Group 2 - alkali earth metals
Group 7 - halogens

6 Questions

Q1.
What is the name given to an atom that has become charged?
Correct Answer: ion, ions
Q2.
Which subatomic particle has an atom lost or gained in order to become an ion?
Correct answer: electron
neutron
nucleus
proton
Q3.
What charge will an ion have if it has lost electrons?
Correct Answer: positive, positive charge
Q4.
The noble gases are chemically inert. What does chemically inert mean?
inflammable
insoluble
Correct answer: unreactive
unsaturated
Q5.
What charge do non-metal ions usually have?
Correct answer: negative
neutral
positive
positive or negative
Q6.
Which of the following ions would have a positive charge?
protons = 10, neutrons = 10, electrons = 10
Correct answer: protons = 11, neutrons = 12, electrons = 10
protons = 12, neutrons= 12, electrons = 12
protons = 9, neutrons = 10, electrons = 10