Year 10
Higher

Prokaryotic and Eukaryotic Cells

Identify prokaryotic and eukaryotic cells and describe the differences between them.

Year 10
Higher

Prokaryotic and Eukaryotic Cells

Identify prokaryotic and eukaryotic cells and describe the differences between them.

Switch to our new combined science teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. Define prokaryotic and eukaryotic cells
  2. Identity examples of prokaryotic and eukaryotic cells
  3. Describe the differences between prokaryotic and eukaryotic cells

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

6 Questions

Q1.
Which of the following is the smallest?
human
human eye
lungs
Correct answer: muscle cell
Q2.
What is the function of the nucleus?
Correct answer: contains the genetic material and controls the activities of the cell
jelly-like substance where chemical reactions occurs
provides strength and structure to cell
where aerobic respiration occurs
Q3.
What is the function of the cytoplasm?
Correct answer: jelly-like substance where chemical reactions occurs
provides strength and structure to cell
where aerobic respiration occurs
where proteins are synthesised
Q4.
Which cell does not have a cell wall?
Correct answer: animal
bacteria
plant
Q5.
Genetic material is carried on a substance called?
chlorophyll
cytoplasm
Correct answer: DNA
PVA
Q6.
How many cells is a unicellular organism made up of?
five
many
Correct answer: one
two

6 Questions

Q1.
Which statement describes a eukaryotic cell?
Correct answer: a cell that has a membrane bound nucleus
a cell that has no cell membrane
a cell that has no DNA
a cell that has no membrane bound nucleus
Q2.
A prokaryotic cell has no membrane bound .
Correct Answer: nucleus
Q3.
What process does a prokaryotic cell use to divide?
Correct answer: binary fission
meiosis
mitosis
Q4.
Which cell is the smallest?
Correct answer: bacteria
nerve cell
palisade cell
white blood cell
Q5.
Which of the following is not true for prokaryotic cells?
Correct answer: contain mitochondria
DNA is free floating within the cytoplasm
have a cell wall
uses binary fission to divide
Q6.
Which two statements are true of eukaryotic cells?
Correct answer: contain mitochondria
divide by binary fission
Correct answer: DNA contained within membrane bound nucleus
smaller than prokaryotic cells