Year 10
Higher

Specialised cells

Identify different types of specialised cells and explain their function.

Year 10
Higher

Specialised cells

Identify different types of specialised cells and explain their function.

Switch to our new combined science teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. Identify different specialised cells
  2. Explain how specialised animal cells relate to their function
  3. Explain how specialised plant cells relate to their function

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

6 Questions

Q1.
What is the name of the substance that red blood cells transport around the body?
carbon dioxide
glucose
nitrogen
Correct answer: oxygen
Q2.
Which system carries electrical impulses around the body?
cardiovascular
immune
Correct answer: nervous
skeletal
Q3.
Which two substances do plants absorb through their roots?
carbon dioxide
glucose
Correct answer: minerals
Correct answer: water
Q4.
Which organ would you find in the respiratory system?
Correct answer: lung
ovary
skin
stomach
Q5.
Photosynthesis takes place inside the sub-cellular structures called .
Correct Answer: chloroplasts, chloroplast
Q6.
Match each process with its function.
Correct Answer:photosynthesis,uses energy from the Sun to convert carbon dioxide and water into glucose and oxygen

uses energy from the Sun to convert carbon dioxide and water into glucose and oxygen

Correct Answer:respiration,occurs in all living cells. Glucose and oxygen are converted to carbon dioxide and water.

occurs in all living cells. Glucose and oxygen are converted to carbon dioxide and water.

Correct Answer:fertilisation,when the egg and the sperm join together to form a zygote

when the egg and the sperm join together to form a zygote

6 Questions

Q1.
Why do root hair cells have long projections?
to anchor the plant into the soil
Correct answer: to increase the surface area for absorption of water and minerals
to provide energy for the active transport of minerals
to store more water and minerals
Q2.
Ciliated cells have cilia that move up and out of the lungs.
Correct Answer: mucus
Q3.
Which statement about nerve cells is not correct?
The myelin sheath allows impulses to travel faster.
They are long and thin in shape to carry impulses over a long distance.
They have branched endings to pass signals to other nerve cells.
Correct answer: They have lots of mitochondria to provide energy for impulses to travel faster.
Q4.
Which of the following is a feature of a red blood cell?
They contain chlorophyll for photosynthesis to take place.
Correct answer: They do not have a nucleus so they can carry more oxygen.
They have a long and thin shape.
They have a tail to swim.
Q5.
Match the sperm cell feature to its function.
Correct Answer:acrosome,contains enzymes that digest the egg membrane

contains enzymes that digest the egg membrane

Correct Answer:lots of mitochondria,release energy from respiration for movement

release energy from respiration for movement

Correct Answer:tail,helps propel the sperm towards the egg

helps propel the sperm towards the egg

Q6.
Which two features allow leaves to absorb light energy efficiently?
chemical pigment called cytoplasm to absorb sunlight
Correct answer: cuboid shaped palisade cells are closely packed together
fewer chloroplasts in the palisade cell
Correct answer: palisade cells are located at the top of the leaves