Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Making a desk tidy

      Lesson details

      Learning outcome

      I can create a 3D model for a given purpose.

      Key learning points

      1. Dimensions in design software enable you to accurately resize and move shapes.
      2. Placeholders can be used to create holes in objects.
      3. A cylinder is a 3D shape with two circular faces connected by a rectangular section.

      Keywords

      • Cylinder - a 3D shape with two circular faces connected by a rectangular section

      • Placeholder - something that temporarily marks a space

      • Hollow - having empty space inside

      Common misconception

      When you put a placeholder inside a shape, make sure both of them are flat on the workspace with no gap.

      If you don't raise the placeholder off the workplane so there is a hole at the bottom of the shape, the shape will be completely hollow and can't work as a container.

      Teacher tip

      It will be helpful to be familiar with using 3D objects as placeholders in Tinkercad.

      Equipment

      Pupils will need access to a device with 3D design software. Examples in this lesson use Tinkercad https://oak.link/tinkercad

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What do you call it when you make a copy of a 3D object?

      Correct Answer: duplicate, duplication

      Q2.
      What must you do before you can rotate a 3D shape?

      Change its colour.
      Export the model.
      Correct answer: Select the shape.
      Make a new object.

      Q3.
      Which tool is used to rotate a 3D object in Tinkercad?

      Correct answer: curved double-headed arrows
      colour picker
      text tool
      white corner handle

      Q4.
      How can you see all the rotate handles on a 3D shape?

      Change the colour.
      Make the object bigger.
      Delete the object.
      Correct answer: Change the viewing angle.

      Q5.
      Put these actions in order for duplicating and moving a shape:

      1 - Select the shape.
      2 - Duplicate the shape.
      3 - Move the new copy to a new position.
      4 - Group the shapes if needed.

      Q6.
      What should you do if you want to move several objects together in your model?

      Correct answer: Group them first.
      Delete them.
      Rotate them.
      Colour them.

      6 Questions

      Q1.
      Match each keyword to its meaning:

      Correct Answer:cylinder,a 3D shape with two circular faces

      a 3D shape with two circular faces

      Correct Answer:placeholder,something that temporarily marks a space or makes a hole

      something that temporarily marks a space or makes a hole

      Correct Answer:hollow,empty space inside

      empty space inside

      Correct Answer:group,to combine objects into one

      to combine objects into one

      Q2.
      What does resizing a 3D object mean?

      changing its colour
      rotating it
      adding a placeholder
      Correct answer: making it bigger or smaller

      Q3.
      What is the term for something that temporarily marks a space or is used to create a hole?

      Correct Answer: placeholder

      Q4.
      What tool would you use to combine several 3D objects into one?

      Correct answer: group tool
      colour picker
      export button
      rotate handle

      Q5.
      Put these steps in order for making a hole in a 3D object:

      1 - Place the placeholder inside the object.
      2 - Make sure both are flat on the workplane.
      3 - Group the placeholder and the object.
      4 - Check the result.

      Q6.
      What happens if you don’t raise the placeholder off the workplane when making a hole?

      The shape will be solid.
      The shape will turn blue.
      Correct answer: The shape will be completely hollow and not work as a container.
      The placeholder will disappear.

      To help you plan your 6 computing lesson on: Making a desk tidy, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...