Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can name devices used to listen to and play audio, and create my own audio recording using key features.

      Key learning points

      1. A microphone is an input device used to record sound.
      2. Audio software can be used to record, edit and playback sound.
      3. Speakers and headphones are output devices used to play back audio.

      Keywords

      • Microphone - an input device used to record sound

      • Audio - sound that has been recorded on a digital device

      • Speaker / headphones - output devices used to play audio

      Common misconception

      Any digital device can play audio.

      In order for a digital device to play audio it needs to have an appropriate output device. These are sometimes in-built in the device but for some devices they may need to be attached separately.

      Teacher tip

      Supplement the podcast examples with other freely-available resources you have access to. Pupils benefit from hearing a range of different examples to help influence what they will record themselves.

      Equipment

      Pupils need access to audio editing software and hardware that can be used play and record audio. Examples in this lesson use Audacity https://oak.link/audacity

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What device is used to record sound?

      keyboard
      mouse
      speaker
      Correct answer: microphone

      Q2.
      Which device is used to play back sound?

      printer
      Correct answer: speaker
      microphone
      monitor

      Q3.
      What is the main purpose of background music in audio recordings?

      to distract the listener
      to replace people speaking
      Correct answer: to enhance the mood or atmosphere
      to make the recording longer

      Q4.
      What is a voice-over?

      background music
      a sound effect
      Correct answer: somebody speaking added to a recording
      an echo in the recording

      Q5.
      Which of these is NOT an example of sound editing?

      adding background music
      changing the volume of a voice
      removing unwanted noise
      Correct answer: writing a script

      Q6.
      Match the device to its function:

      Correct Answer:microphone,captures sound

      captures sound

      Correct Answer:speaker,plays sound

      plays sound

      Correct Answer:computer,processes sound

      processes sound

      Correct Answer:headphones,plays sound privately

      plays sound privately

      6 Questions

      Q1.
      What is audio?

      images on a screen
      Correct answer: sound recorded on a digital device
      text in a document
      videos on a website

      Q2.
      Match the terms to their definitions:

      Correct Answer:microphone,input device used to capture sound

      input device used to capture sound

      Correct Answer:audio,sound recorded on a digital device

      sound recorded on a digital device

      Correct Answer:speaker,output device used to play sound

      output device used to play sound

      Correct Answer:background music,music added to audio for atmosphere

      music added to audio for atmosphere

      Q3.
      What is required for a digital device to play audio?

      a keyboard
      a printer
      an input device
      Correct answer: an output device

      Q4.
      What is the purpose of editing audio?

      to change colours in an image
      to write text
      Correct answer: to remove or adjust parts of the sound
      to play a video

      Q5.
      Which type of software can be used to record and edit audio?

      Correct answer: Audacity
      graphic design software
      word processor
      web browser

      Q6.
      Put the steps in order for recording audio on Audacity:

      1 - open Audacity software
      2 - press the record button
      3 - speak or play sound into the microphone
      4 - press the stop button when finished
      5 - delete parts of the audio clip

      To help you plan your 4 computing lesson on: Recording sounds, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...