Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can copy content into a template.

      Key learning points

      1. Content in desktop publishing is text and images.
      2. Use of templates allows content created elsewhere to be copied into a premade document layout
      3. Images are selected to support the written information being presented.

      Keywords

      • Content - text and images used in a document

      • Copy and paste - the way to make a copy of something and move it somewhere else

      Common misconception

      When choosing images, pupils should select the ones they like best rather than the most appropriate images.

      When choosing an image, it’s important to select one that best fits the purpose and message of the work, rather than just picking one based on personal preference.

      Teacher tip

      You should model the copy and paste function, as pupils being familiar with the copy and paste function will allow them to complete tasks more efficiently in this lesson.

      Equipment

      Pupils will need access to a device with software that allows editing and formatting text. Examples in this lesson use Google Slides https://oak.link/google-slides and Canva https://oak.link/canva

      File needed for this lesson

      Newsletter template - adding images 223.55 KB (PPTX)

      Download this file to use in the lesson.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is a template most useful for when starting a new document?

      changing the text size
      Correct answer: providing a ready-made structure
      printing the file
      adding a password

      Q2.
      Which of these describes the way a page is set up to face?

      font
      margin
      Correct answer: orientation
      border

      Q3.
      What do you call the area in a template where you add text or images?

      Correct Answer: placeholder, a placeholder, placeholders

      Q4.
      Put these stages in order for using a template.

      1 - Open the template.
      2 - Find the placeholders.
      3 - Add your own text and images.
      4 - Save your finished document.

      Q5.
      Why might you use a template when making a poster?

      Correct answer: for a ready design
      for a blank page
      for printing only
      for saving the file

      Q6.
      Match each term to its correct description.

      Correct Answer:portrait,a page that is set up to be taller than it is wide

      a page that is set up to be taller than it is wide

      Correct Answer:landscape,a page that is set up to be wider than it is tall

      a page that is set up to be wider than it is tall

      Correct Answer:placeholder,an area marked out for adding text or images

      an area marked out for adding text or images

      Correct Answer:template,a ready-made layout used to start a document

      a ready-made layout used to start a document

      6 Questions

      Q1.
      What does the copy function do?

      removes text from a document
      Correct answer: duplicates text or images
      changes the text colour
      prints the document

      Q2.
      What is the main reason for using a template in desktop publishing?

      to add more colours
      to delete images quickly
      to print more quickly
      Correct answer: to start with a ready-made layout

      Q3.
      What should you consider when choosing an image for your document?

      if it is your favourite
      Correct answer: if it matches the information being shared
      if it is the biggest
      if it is the most colourful

      Q4.
      After copying text, what must you do to place it in your document?

      Correct answer: Paste it.
      Print it.
      Delete it.
      Save it.

      Q5.
      Match each term to its description.

      Correct Answer:copy,duplicates text or images

      duplicates text or images

      Correct Answer:paste,puts copied content into a new place

      puts copied content into a new place

      Correct Answer:content,text and images in a document

      text and images in a document

      Correct Answer:template,a ready-made layout for a document

      a ready-made layout for a document

      Q6.
      Put these steps in order for copying text into a template.

      1 - Select the text.
      2 - Copy the text.
      3 - Find where you want to put it.
      4 - Paste the text.

      To help you plan your 3 computing lesson on: Adding content, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...