Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can develop a program to use inputs and outputs on a controllable device.

      Key learning points

      1. Designs can be used to guide program development
      2. Programs can be evaluted against the initial design
      3. Debugging can be approached in several different ways

      Keywords

      • Test - try a program to check that it works

      • Debug - the process of finding and correcting errors in a program

      • Design - a plan that shows how a program should work

      Common misconception

      Testing your program once is enough.

      Programs should be tested many times to find all bugs.

      Teacher tip

      Pair pupils for debugging. Explaining their thinking aloud to a partner often helps identify logic errors more effectively than working alone.

      Equipment

      Pupils will need access to a device with block-based programming software that can be used to program a physcial controller. Examples in this lesson use Microsoft MakeCode https://oak.link/makecode

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is the main reason to use variables in a program?

      Correct answer: to store and change information as the program runs
      to make the program colourful
      to make the program shorter
      to delete errors

      Q2.
      What is the term for information sent into a program to be processed?

      Correct Answer: input

      Q3.
      Match each example to the correct keyword.

      Correct Answer:pressing a button,input

      input

      Correct Answer:displaying a score,utputo

      utputo

      Correct Answer:number stored in memory,variable

      variable

      Correct Answer:list of steps to follow,algorithm

      algorithm

      Q4.
      What is the result produced by a program called?

      Correct Answer: output

      Q5.
      Put these steps in order for designing a program.

      1 - Decide what the program needs to do.
      2 - Plan the inputs and outputs.
      3 - Design the algorithm.
      4 - Write the code.

      Q6.
      What should you consider when designing the flow of your program?

      the colour of the screen
      the name of the programmer
      Correct answer: the order of steps and decisions
      the number of comments

      6 Questions

      Q1.
      What is the main purpose of a design in programming?

      to make the program colourful
      to make the program run faster
      Correct answer: to guide how the program should work
      to add more errors

      Q2.
      What does it mean to debug a program?

      Add more features.
      Correct answer: Find and fix errors.
      Make it run slower.
      Change the colour.

      Q3.
      Put these steps in order for developing a program.

      1 - Design your program.
      2 - Build your code.
      3 - Test your code.
      4 - Debug and improve your code.

      Q4.
      Why is it important to evaluate a program against the initial design?

      Correct answer: to see if it matches what you planned
      to make it more colourful
      to change the keywords
      to add more inputs

      Q5.
      Match each action to its purpose.

      Correct Answer:build code,write the instructions

      write the instructions

      Correct Answer:test program,try it out

      try it out

      Correct Answer:debug program,find and fix errors

      find and fix errors

      Correct Answer:evaluate program,judge against the design

      judge against the design

      Q6.
      Why should you test your program more than once?

      to make it longer
      to change the design
      to add more errors
      Correct answer: to find all the bugs

      To help you plan your 6 computing lesson on: Making a step counter, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...