Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can create a program to run on a controllable device.

      Key learning points

      1. Programming knowledge can be applied to different languages using different programming environments.
      2. Programs can be tested on an emulator.
      3. Programs can be transferred to a controllable device in order to carry out physical actions.

      Keywords

      • Micro:bit - a small computer that runs simple programs

      • Transfer - to move a program from one place to another

      • Emulator - a tool that allows a computer to act like a different kind of computer

      Common misconception

      You must write a new program every time you use the micro:bit.

      You can reuse and edit programs on the micro:bit once they're transferred.

      Teacher tip

      Allow time for pupils to explore the emulator before programming. Familiarity with the interface reduces cognitive load when writing their first program.

      Equipment

      Pupils will need access to a device with block-based programming software that can be used to program a physcial controller. Examples in this lesson use Microsoft MakeCode https://oak.link/makecode

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is an example of an input device?

      printer
      monitor
      speaker
      Correct answer: keyboard

      Q2.
      Which of these is an output device?

      Correct answer: headphones
      mouse
      microphone
      scanner

      Q3.
      Put these steps in order for using a mouse to draw a picture:

      1 - move the mouse to the drawing area
      2 - click and hold the mouse button
      3 - move the mouse to draw on the screen
      4 - release the mouse button

      Q4.
      Put these actions in order for using a keyboard to type a sentence:

      1 - place your fingers on the keys
      2 - press the keys for each letter
      3 - press the space bar between words
      4 - check the words on the screen

      Q5.
      Match the action to the device:

      Correct Answer:typing a story,keyboard

      keyboard

      Correct Answer:listening to music,speaker

      speaker

      Correct Answer:moving a pointer,mouse

      mouse

      Correct Answer:viewing a video,monitor

      monitor

      Q6.
      Which of these could be both an input and output device?

      Correct answer: touchscreen
      printer
      keyboard
      speaker

      6 Questions

      Q1.
      What is a micro:bit?

      a printer
      a type of battery
      a projector
      Correct answer: a small computer for running simple programs

      Q2.
      What does an emulator allow you to do?

      Correct answer: test your program without using the physical device
      print your code
      charge the micro:bit
      connect to Wi-Fi

      Q3.
      What is the process called when you move a program from your computer to the micro:bit?

      Correct Answer: transfer, transferring

      Q4.
      What should you do if you want to change how your micro:bit program works?

      always write a completely new program
      Correct answer: edit or reuse an existing program
      buy a new micro:bit
      delete all old programs first

      Q5.
      Match each action to its purpose:

      Correct Answer:testing a program on the computer,emulator

      emulator

      Correct Answer:sending code to the micro:bit,transfer

      transfer

      Correct Answer:running instructions on hardware,device

      device

      Correct Answer:writing code for a project,programming

      programming

      Q6.
      Put these steps in order for testing and running a program on a micro:bit:

      1 - write your program on the computer
      2 - test the program using an emulator
      3 - transfer the program to the micro:bit
      4 - watch the micro:bit carry out the actions

      To help you plan your 6 computing lesson on: The micro:bit, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...