Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Planning a video and script writing

      Lesson details

      Learning outcome

      I can create a storyboard to plan scenes for a video.

      Key learning points

      1. Storyboards are used to plan videos.
      2. A storyboard outlines the scenes and filiming techniques used in a video.
      3. It is useful to have a script for each scene of a video.

      Keywords

      • Shot - a video recorded using a chosen filming technique or camera angle

      • Script - written words that will be performed on screen, stage or radio

      • Prop - an object used in a performance

      Common misconception

      A script is just used for what people will say on a video.

      A script can be used to plan what people will say or what audio will be used. A script has enough detail to understand the range of audio that will be used.

      Teacher tip

      Revisit filming technique terms from Lesson 2 before pupils begin storyboarding, so they can confidently plan how to apply each one.

      Equipment

      There are a number of linked videos in this lesson for pupils to watch. There is also a template storyboard provided for pupils to use.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is the purpose of a storyboard in video production?

      to edit the video after filming
      to record sound effects for the video
      to choose the actors for the video
      Correct answer: to plan and organise the video before filming

      Q2.
      Which of the following is an example of a filming technique?

      writing a script
      using a storyboard
      Correct answer: using different camera angles
      editing a video

      Q3.
      What does framing refer to in video production?

      Correct answer: the way elements are arranged within a shot
      the position of the camera in relation to the subject
      the process of editing a video
      the sequence of pictures used to plan a video

      Q4.
      Match the terms to their definitions.

      Correct Answer:storyboard,a sequence of pictures and notes used to plan a video
      Correct Answer:camera angle,the position of the camera in relation to a subject
      Correct Answer:framing,the way elements are arranged within a shot
      Correct Answer:filming technique,a way that a video is presented to the audience

      Q5.
      Match the terms to their descriptions.

      Correct Answer:close-up,shows a subject's face or a specific detail in great focus
      Correct Answer:extreme close-up,focuses on a very small part of a subject, like an eye or a hand
      Correct Answer:mid-range shot,shows part of the subject, typically from the waist up
      Correct Answer:full-length shot,shows the entire subject from head to toe

      Q6.
      What is the main purpose of reviewing a video after it is made?

      to create new scenes
      Correct answer: to check if it follows the storyboard
      to add sound effects
      to choose the actors

      6 Questions

      Q1.
      What is an object used in a performance called?

      Correct Answer: prop, a prop

      Q2.
      What is written to plan what people will say or what audio will be used in a video?

      Correct Answer: script, a script

      Q3.
      What is a storyboard used for in video production?

      Correct answer: planning scenes and filming techniques
      editing the video after filming
      recording sound effects
      choosing props for the video

      Q4.
      Which of the following describes what a shot is?

      writing a script
      Correct answer: a video recorded using a chosen filming technique or camera angle
      editing a video
      arranging props in a scene

      Q5.
      Match each term with it's example.

      Correct Answer:shot,a close-up of an eye
      Correct Answer:script,dialogue for a radio show
      Correct Answer:prop,a board game used in a scene
      Correct Answer:storyboard,images and text showing how to make a video about climbing

      Q6.
      What can a script be used for in video production?

      only to plan what people will say
      to choose the props for each scene
      to edit the video after filming
      Correct answer: to plan audio, dialogue and sound effects

      To help you plan your 5 computing lesson on: Planning a video and script writing, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...