Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Creating a multi-page website

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain the different features of a good website and follow a plan to create a multi-page website.

      Key learning points

      1. All websites are built using HTML — even if site-building software is used, HTML is in the background.
      2. CSS is used for creating styles to use throughout the process of creating a website.
      3. Web design software allows a drag-and-drop approach to creating a website.
      4. You need a domain name and hosting to create your own website.

      Keywords

      • HTML - HyperText Markup Language, which is used to define and structure content on web pages

      • Domain name - a memorable address used to identify a website or other resource on the internet

      Common misconception

      Websites require specialist knowledge to create and publish.

      Drag-and-drop software and online platforms allow anyone to create and publish a website easily.

      Teacher tip

      Looking at examples of websites and discussing whether they are good or bad can aid understanding.

      Equipment

      Pupils will need access to a device that has visual webpage design software. Examples in this lesson use Canva https://oak.link/canva

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      5 Questions

      Q1.
      What is a "close-up" shot used for in video?

      Correct answer: to show a person or object in detail
      to show a wide landscape
      to move the camera quickly
      to film from above

      Q2.
      What is another name for a "long shot"?

      Correct Answer: wide shot

      Q3.
      What is "frame rate" in video?

      the length of the video
      the number of actors in a scene
      Correct answer: the number of individual frames shown per second
      the colour of the video

      Q4.
      What is a "codec"?

      the person who edits the video
      the camera’s battery
      the title of the video
      Correct answer: instructions for compressing and decompressing video or audio data

      Q5.
      What is a video file format that contains video, audio, and playback data called?

      Correct Answer: container

      6 Questions

      Q1.
      Which language is always used in the background of websites, even if you use Canva?

      Correct Answer: HTML

      Q2.
      What does HTML do in a website?

      adds sound effects
      changes the battery life
      makes the website private
      Correct answer: structures and creates the content on web pages

      Q3.
      What do you need to make your own website available to others online?

      Correct answer: a domain name and hosting
      only a code editor
      just a logo
      only a hyperlink

      Q4.
      What is the feature on a website that allows you to move from one page or site to another by clicking text, an image or a button?

      Correct Answer: hyperlink

      Q5.
      Put these actions in order for adding a hyperlink on a website:.

      1 - Select the text, image, or button.
      2 - Add the hyperlink.
      3 - Save the changes.
      4 - Test the link to make sure it works.

      Q6.
      Why do you need hosting for a website?

      Correct answer: to store the website’s files and make them available online
      to create images
      to add sound
      to change the font

      To help you plan your 11 computing lesson on: Creating a multi-page website, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...