Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Spreadsheet modelling

      Lesson details

      Learning outcome

      I can identify the key components of a spreadsheet and use a spreadsheet model for a given scenario.

      Key learning points

      1. Key components of a spreadsheet model include cells, rows, columns and sheets.
      2. Spreadsheet formatting can be used to visualise data effectively.
      3. Mathematical operations can be performed within cells using formulas and functions.
      4. A spreadsheet model represents real-world scenarios using data, formulas and rules.

      Keywords

      • Cell - a rectangular box that holds data in a spreadsheet

      • Formula - performs calculations in a spreadsheet

      • Formatting - modifying the appearance of data in a spreadsheet

      • Function - a predefined formula that performs a calculation

      Common misconception

      Spreadsheet formatting is only used to make a spreadsheet look attractive.

      Spreadsheet formatting is used to make information clearer but is also important to ensure data values such as currency are formatted correctly.

      Teacher tip

      This lesson contains downloadable spreadsheet files that pupils will need for the lesson. You could download these files prior to the lesson and make them available to pupils on your school's shared drive or cloud storage area.

      Equipment

      Pupils will need access to a device with spreadsheet software. Examples in this lesson use Google Sheets https://oak.link/google-sheets

      File needed for this lesson

      RCS spreadsheet L1 72.04 KB (XLSX)

      Download this file to use in the lesson.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is a row in a table?

      Correct answer: a horizontal line of data
      a vertical line of data
      a single piece of data
      a calculation in a table

      Q2.
      Which symbol is used for addition in calculations?

      Correct Answer: +

      Q3.
      Which symbol is used for division in calculations?

      Correct Answer: /

      Q4.
      What is a formula in software?

      a heading in a table
      a type of data storage
      a row of data
      Correct answer: a set of instructions to perform a calculation

      Q5.
      What is the purpose of tables in software?

      to create animations
      Correct answer: to organise data in rows and columns
      to write essays
      to store images

      Q6.
      What is the result of 6 * 3?

      9
      Correct answer: 18
      12
      21

      6 Questions

      Q1.
      Which of the following is NOT a key component of a spreadsheet model?

      cells
      rows
      columns
      Correct answer: images

      Q2.
      Match the keywords to their correct definitions:

      Correct Answer:cell,a rectangular box used in a spreadsheet to store data

      a rectangular box used in a spreadsheet to store data

      Correct Answer:formatting,modifying the appearance of data in a spreadsheet

      modifying the appearance of data in a spreadsheet

      Correct Answer:formula,performs calculations in a spreadsheet

      performs calculations in a spreadsheet

      Correct Answer:function,a ready-made instruction that performs a specific mathematical job

      a ready-made instruction that performs a specific mathematical job

      Q3.
      What is the purpose of spreadsheet formatting?

      to make the spreadsheet look attractive
      Correct answer: to visualise data effectively
      to add extra rows and columns
      to create new formulas

      Q4.
      What symbol is used to start a formula?

      Correct Answer: =, equals, equal

      Q5.
      Type in the formula to subtract B5 from J2:

      Correct Answer: =J2-B5

      Q6.
      Type in the function to add cell A1 to A5.

      Correct Answer: =SUM(A1:A5)

      To help you plan your 11 computing lesson on: Spreadsheet modelling, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...