Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Optical sensors for navigation

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe and use optical reflective sensors to react to an environment.

      Key learning points

      1. Reflective optical sensors detect surface contrast.
      2. Reflective optical sensors emit infrared light and measure how much is reflected back.
      3. Light coloured surfaces like white reflect more infrared, while dark surfaces like black lines reflect less.

      Keywords

      • Environment - the surroundings or conditions something exists in or reacts to

      • Optical - something that relates to light and vision

      • Reflective - something that bounces back light or other waves like sound

      Common misconception

      The sensor follows the line like a smart camera.

      The sensor sends data back to the microcontroller to say whether light or dark is detected. The written code uses this data to decide how the buggy should respond.

      Teacher tip

      Engage learners by sharing products that use optical sensors such as a line following robot or a TV remote and IR receiver to physically demonstrate how optical reflective sensors work. Let students interact with the sensor and discuss their ideas for other useful applications of optical sensors.

      Equipment

      Raspberry Pi Pico, two optical sensors, jumper wires, previous project materials such as a buggy chassis, Thonny software.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What does a sensor do?

      draws pictures
      stores passwords
      Correct answer: detects or measures a physical property
      plays music

      Q2.
      What does an ultrasonic sensor measure?

      Correct Answer: distance

      Q3.
      What does an ultrasonic sensor use to measure distance?

      Correct answer: sound waves
      light waves
      water waves
      magnetic fields

      Q4.
      Which formula is used by ultrasonic sensors to calculate distance?

      distance = mass × acceleration
      Correct answer: distance = time × speed of sound
      distance = force ÷ area
      distance = voltage × current

      Q5.
      Put these steps in order for how an ultrasonic sensor measures distance:

      1 - sensor sends out a sound wave
      2 - sound wave hits an object
      3 - sensor receives the reflected wave
      4 - sensor calculates the distance

      Q6.
      What device receives data from sensors and makes decisions based on that data?

      Correct Answer: microcontroller

      6 Questions

      Q1.
      What does a reflective optical sensor detect?

      sound waves
      air temperature
      magnetic fields
      Correct answer: surface contrast

      Q2.
      What type of light do reflective optical sensors use?

      Correct Answer: infrared, infrared light

      Q3.
      Match each keyword to its meaning:

      Correct Answer:optical,related to light and vision

      related to light and vision

      Correct Answer:reflective,bounces back light

      bounces back light

      Correct Answer:environment,the surroundings or conditions

      the surroundings or conditions

      Correct Answer:microcontroller,receives sensor data and makes decisions

      receives sensor data and makes decisions

      Q4.
      What happens when a reflective optical sensor passes over a white surface?

      no light is reflected
      the sensor stops working
      Correct answer: more infrared is reflected
      less infrared is reflected

      Q5.
      What is the main job of the microcontroller in a line-following robot?

      Correct answer: to make decisions based on sensor data
      to emit light
      to reflect light
      to change the environment

      Q6.
      Put these steps in order for how a reflective optical sensor works:

      1 - sensor emits infrared light
      2 - light hits a surface
      3 - light is reflected back
      4 - sensor measures reflected light
      5 - data sent to microcontroller
      6 - code decides how to respond
      7 - robot moves accordingly

      To help you plan your 11 computing lesson on: Optical sensors for navigation, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...