Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can plan dishes and meals for different community groups.

      Key learning points

      1. Different community groups have specific food and dishes for special occasions and celebrations.
      2. A dish or meal can be planned and made for the needs of specific community groups.
      3. To feed groups of people, some dishes are more suitable as they can be cooked and kept in larger quantities.
      4. The act of being and eating together is important socially.

      Keywords

      • Traditional - in this context, dishes and culinary practices that have been passed down through generations within a specific culture or region

      • Community group - a collection of individuals, often located in a specific geographic area, who unite to pursue shared interests

      • Cooking technique - a method or procedure used to prepare and cook food to make it edible and safe

      Common misconception

      Families from different cultures and communities only eat specific types of food.

      Families from different cultures and communities enjoy a range of other foods, not just what is traditionally served.

      Teacher tip

      Where possible, have some sample foods from different community occasions and celebrations to bring learning to life. For example, organise a 'Burns' supper, celebrate Chinese New Year, or taste gulab jamun, served during Diwali.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      True or false? People in different communities follow different healthy eating advice.

      True
      Correct answer: False

      Q2.
      Match where the following dishes are cooked:

      Correct Answer:stir-fried veggie noodles,on the hob in a wok

      on the hob in a wok

      Correct Answer:beef burgers and sausages,under the grill

      under the grill

      Correct Answer:bread rolls and muffins,in the oven

      in the oven

      Correct Answer:leek and potato soup,on the hob in a saucepan

      on the hob in a saucepan

      Correct Answer:dumplings and fish,in a steamer

      in a steamer

      Q3.
      Select the statements that are correct.

      Vegetarians do not eat plants or grains.
      Correct answer: Vegetarians do not eat meat or fish.
      Vegans do not eat plants or grains.
      Correct answer: Vegans do not eat any food from any animals.

      Q4.
      A food is a bad reaction to a food or ingredient.

      Correct Answer: allergy, allergies

      Q5.
      Nutrition information labels can help us to make healthier choices. For example, we can choose foods that are:

      higher in salt
      Correct answer: lower in energy (calories)
      higher in fat
      Correct answer: lower in sugars
      Correct answer: higher in fibre

      Q6.
      Leftover food, such as curry, should be cooled quickly, stored in the fridge, and eaten within __________ days (one day for rice).

      one
      Correct answer: two
      three
      four
      five

      6 Questions

      Q1.
      True or false? Families from different cultures and communities only eat specific types of food.

      True
      Correct answer: False

      Q2.
      Match the important event or celebration:

      Correct Answer:Burns night,haggis and ‘neeps and tatties’

      haggis and ‘neeps and tatties’

      Correct Answer:a national celebration in the UK,sandwiches and scones

      sandwiches and scones

      Correct Answer:Chinese New Year,dumplings, noodles, and spring rolls

      dumplings, noodles, and spring rolls

      Correct Answer:Diwali,vegetable curries and gulab jamun

      vegetable curries and gulab jamun

      Q3.
      Nigerian communities may traditionally celebrate weddings and birthdays with __________, __________ (fried dough balls), and __________ (made with melon seeds).

      Correct answer: jollof rice
      rice and peas
      Correct answer: puff-puff
      Correct answer: egusi soup
      biryani or samosas

      Q4.
      True or false? When you plan food for someone's needs it shows respect for their culture, religion or health.

      Correct answer: True
      False

      Q5.
      Match the cooking techniques with the dishes:

      Correct Answer:one-pot (or pan) cooking,curries, paella, soups, chillies

      curries, paella, soups, chillies

      Correct Answer:traybakes and oven dishes,lasagne, roast vegetables, jerk chicken, quiches

      lasagne, roast vegetables, jerk chicken, quiches

      Correct Answer:boiling or steaming,rice, pasta, potatoes

      rice, pasta, potatoes

      Correct Answer:making salads or breads,Greek, tabbouleh, naan, focaccia

      Greek, tabbouleh, naan, focaccia

      Q6.
      Cooking are methods used to prepare and cook food to make it edible and safe.

      Correct Answer: techniques, technique

      To help you plan your 6 cooking and nutrition lesson on: Feeding communities, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...