Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can design a vehicle and create the chassis.

      Key learning points

      1. A design specification can help a designer to design and make a vehicle for a specific use.
      2. Right-angled card triangles (triangulation method) can be used to make a frame or joint more stable and stronger.
      3. Different joining methods can be used to secure a joint.

      Keywords

      • Vehicle - a machine with wheels used for transporting people or goods

      • Design - the process of creating a plan for a product or structure

      • Joint - a point at which two parts of a structure are joined together

      • Reinforce - to strengthen or support an object or structure

      • Body - the main structure of a vehicle that holds its components

      Common misconception

      All vehicles are made from the same materials.

      Discuss the diversity of materials used in vehicle construction and why different vehicles require different materials.

      Teacher tip

      Encourage the use of recycleable materials for the chassis and to reinforce the chassis.

      Equipment

      Specifications, worksheet, pencil, recyclable packaging, pre-cut cardboard triangles/cardboard, scissors, ruler,sticky tack,holepunch,cardboard & corrugated card, glue stick,PVA,range of tapes,staples

      Content guidance

      Risk assessment required - equipment

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      True or false? If you put different sized wheels on the same axle, the vehicle will wobble.

      Correct answer: True
      False

      Q2.
      Axles need to be __________ to each other.

      at angles
      Correct answer: parallel
      close

      Q3.
      Which of these materials could you use to make an axle and axle holder on a cardboard vehicle?

      Correct answer: thick straw
      string
      Correct answer: pre-cut wooden dowel
      pipe cleaner

      Q4.
      Which of the following could you use as axle holders for a cardboard vehicle?

      Correct answer: wooden pegs
      Correct answer: straws
      cardboard
      Correct answer: cardboard triangles
      sticky tape

      4 Questions

      Q1.
      Match these words their meaning:

      Correct Answer:vehicle,a machine with wheels used for transporting people or goods
      Correct Answer:design,the process of creating a plan for a product or structure
      Correct Answer:joint,a point at which two parts of a structure are joined together
      Correct Answer:body,the main structure of a vehicle that holds its components

      Q2.
      True or false? Design specifications help designers create objects that people want.

      Correct answer: True
      False

      Q3.
      __________ means to make something stronger and more stable.

      Glued
      Correct answer: Reinforced
      Dismantled

      Q4.
      Which of these are good ways to join card?

      Correct answer: sticky tape
      Correct answer: glue stick
      paper
      Correct answer: PVA glue
      card

      To help you plan your 2 design and technology lesson on: Designing a vehicle, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...