Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe the function of levers and linkages using specific examples.

      Key learning points

      1. Levers move an input force around a fulcrum by mechanical advantage to an output force.
      2. Linkages move a force and can change direction of the force.

      Keywords

      • Fulcrum - a fixed pivot point

      • Effort - input force

      • Load - output force

      • Mechanical advantage (MA) - to make moving or lifting something easier

      • Linkages - a set of levers joined together to transfer and control motion

      Common misconception

      The only way to gain MA is by increasing the input force.

      MA can be increased by increasing the distance from the fulcrum and the effort. For example, increasing the arm length on the handle of a flat head screwdriver when opening a can of paint.

      Teacher tip

      Building bricks are a great way to teach levers and to see the impact of changing forces and distances from fulcrum. Look around your classroom; you will have examples such as screwdrivers, tongs, scissors, tin snips, wheelbarrows that you could use to demonstrate both levers and linkages. Enjoy!

      Content guidance

      Risk assessment required - equipment

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      A children's swing is an example of:

      linear motion
      reciprocating motion
      rotary motion
      Correct answer: oscillating motion

      Q2.
      Match the product to the type of output motion:

      Correct Answer:riding a bike along a road,linear

      linear

      Correct Answer:sewing machine needle,reciprocating

      reciprocating

      Correct Answer:the hands on an analogue clock,rotary

      rotary

      Correct Answer:the pendulum on a grandfather clock,oscillating

      oscillating

      Q3.
      What does equilibrium mean?

      Correct answer: forces are balanced and there is no movement
      objects are always moving
      one force is stronger than the others
      forces cause the object to speed up

      Q4.
      To open a tin of paint or varnish more easily, what could you do?

      use your fingernails as a lever
      Correct answer: use a flathead screwdriver as a lever
      use a coin as a lever

      Q5.
      A work horse is a product that uses linkages. Why do you think it may use linkages?

      An image in a quiz
      to keep the cost low
      to enable it to dry clothes
      Correct answer: to enable it to fold down to be compact

      Q6.
      Look at the picture. What would happen if one of the small penguins moved off the seesaw.

      An image in a quiz
      large penguin would move up away from the floor
      Correct answer: the small penguins would move up away from the floor
      Correct answer: the large penguin would move towards the floor
      the small penguins would move down towards the floor

      6 Questions

      Q1.
      Levers have three changeable elements. Match the element to its definition:

      Correct Answer:fulcrum,a fixed pivot point to move around

      a fixed pivot point to move around

      Correct Answer:effort,the input force

      the input force

      Correct Answer:load,the output force

      the output force

      Q2.
      Match the products to the order of lever:

      Correct Answer:wheelbarrow,second class lever

      second class lever

      Correct Answer:tweezers,third class lever

      third class lever

      Correct Answer:scissors,first class lever

      first class lever

      Correct Answer:tongs,third class lever

      third class lever

      Correct Answer:seesaw,first class lever

      first class lever

      Correct Answer:nutcracker,second class lever

      second class lever

      Q3.
      Linkages are a set of levers joined together to:

      Correct answer: change the direction of a force
      only move objects in a straight line
      Correct answer: change the magnitude of a force
      Correct answer: transform one type of motion into another motion
      increase the weight of an object

      Q4.
      In a reverse motion linkage, the input and output...

      move in the same direction as each other
      Correct answer: move in opposite directions to each other
      neither move at all
      output moves at 90 degrees to input

      Q5.
      How can mechanical advantage (MA) be increased in a first class lever?

      increase the speed
      increase the size of the fulcrum
      increasing the input force
      Correct answer: increase the distance between fulcrum and effort

      Q6.
      If the input motion in a treadle linkage is rotary, what is the output motion?

      An image in a quiz
      rotary
      linear
      reciprocating
      Correct answer: oscillating

      To help you plan your 11 design and technology lesson on: Levers and linkages, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...