Year 9

Introduction to verbatim theatre

In this lesson we will learn about 'Verbatim' Theatre as a style of Drama. We will explore key features, some examples, and make our own mini Verbatim piece

Year 9

Introduction to verbatim theatre

In this lesson we will learn about 'Verbatim' Theatre as a style of Drama. We will explore key features, some examples, and make our own mini Verbatim piece

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, students will learn about verbatim theatre / documentary theatre by watching videos and reading scripts They will create a mini verbatim piece using messages or emails from their phone.

Content guidance

  • Physical activity required.

Supervision

Adult supervision recommended.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

4 Questions

Q1.
Find 3 different styles of theatre
Bacon and Eggs
Correct answer: Comedy
Correct answer: Physical Theatre
Correct answer: Shakespearean
Q2.
Verbatim Theatre is:
A French style of Drama
Correct answer: Drama made from real people’s words about real life events, or a certain subject - usually from interviews.
Plays made up of words from other plays
Q3.
Verbatim text could be: (tick six)
Correct answer: A famous speech
Correct answer: A news article
Correct answer: A transcript from a court case
Correct answer: An interview
An old storybook
Correct answer: Cafe menu
Photograph
Poem
Correct answer: Recorded phone call
Song lyrics
Q4.
Some well known Verbatim Theatre practitioners are: (tick two)
Gary Lineker
Lorraine Kelly
Correct answer: LUNG Theatre
Correct answer: The Paperbirds
Whoopi Goldberg

5 Questions

Q1.
Verbatim Theatre is:
A French style of Drama
Correct answer: Drama made from real people’s words about real life events, or a certain subject - usually from interviews.
Plays made up of words from other plays
Q2.
Verbatim text could be: (tick six)
Correct answer: A famous speech
Correct answer: A transcript from a court case
Correct answer: An interview
An old storybook
Correct answer: Cafe menu
Correct answer: News Article
Photograph
Poem
Correct answer: Recorded Phone Call
Song lyrics
Q3.
Some advantages of Verbatim theatre are: (choose two)
Correct answer: Can bring focus on important or untold stories / themes.
Correct answer: Can help creating dialogue.
Is really easy and so requires not a lot of work
Q4.
Some well known Verbatim Theatre practitioners are: (tick two)
Bertolt Brecht
Dennis Kelly
Correct answer: LUNG Theatre
Correct answer: The Paperbirds
William Shakespeare
Q5.
The Verbatim play by LUNG theatre about young carers is called:
Correct answer: Who Cares?
Who is bothered?