Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Characters in 'A Superhero Like You'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can discuss characters and events in the story.

      Key learning points

      1. Thinking from the character's point of view helps to understand events in the story
      2. Re-reading the story is useful to remembering the key events
      3. This story's plot is based around introducing different characters
      4. Meeting these characters makes the reader reconsider what they define a 'superhero' as
      5. A job is what someone does for work

      Keywords

      • Character - a person or animal in a story

      • Plot - what happens in a story

      • Theme - a main idea that the writer wants to focus on

      • Point of view - imagining feelings or events from different people's experiences or thoughts

      Common misconception

      Pupils may struggle to think from someone else's perspective.

      Use the 'I do, We do' to model turning yourself into the character. You could include props or masks to support as well as providing the stem sentence.

      Teacher tip

      To engage pupils in each profession, focus on the description of each and read it with enthusiasm and excitement, adding in your own thoughts and experiences.

      Equipment

      You will need a copy of the 2020 Hodder Children's Books edition of 'A Superhero Like You' by Dr. Ranj.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Complete the sentence. The __________ in the story "A Superhero Like You" is called Lily.

      setting
      plot
      author
      Correct answer: character

      Q2.
      Which words could be used to describe superheroes?

      Correct answer: powerful
      boring
      Correct answer: kind
      selfish

      Q3.
      Which of these are jobs?

      Correct answer: firefighter
      Correct answer: shopkeeper
      pupil learning at school
      a dog sleeping all day
      Correct answer: carer

      Q4.
      Match the word to its definition.

      Correct Answer:plot,what happens in the story
      Correct Answer:setting,where a story takes place
      Correct Answer:character,a person or animal in a story

      Q5.
      Order the main events in the story.

      1 - Lily wakes up and shares her idea with her mummy.
      2 - Lily imagines she is working in lots of different jobs.
      3 - Lily describes herself and her mummy as a superhero.

      Q6.
      Which jobs does Lily imagine herself doing?

      police officer
      Correct answer: vet
      Correct answer: carer
      nurse

      6 Questions

      Q1.
      What is the main setting in the story "A Superhero Like You"?

      a magical castle
      the top of a beanstalk
      Correct answer: a city
      the woods

      Q2.
      Which of these are characters in the story?

      the giant
      Correct answer: Lily
      Correct answer: Lily's mummy
      Correct answer: a scientist

      Q3.
      Choose a word to describe how Lily feels when she is a scientist.

      angry
      bored
      Correct answer: curious
      energetic

      Q4.
      Choose a word to describe how Lily feels when she is a carer.

      Correct answer: happy
      upset
      lonely
      bored

      Q5.
      Match the job to what or who it helps in the story.

      Correct Answer:teacher,children
      Correct Answer:vet,animals
      Correct Answer:carer,elderly people

      Q6.
      Which jobs require you to drive or use transport?

      carer
      Correct answer: air ambulance pilot
      Correct answer: recycling-truck driver
      doctor
      Correct answer: firefighter

      To help you plan your 1 English lesson on: Characters in 'A Superhero Like You', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...