New
New
Year 1

Describing yourself

I can describe my own skills and personality in a sentence.

New
New
Year 1

Describing yourself

I can describe my own skills and personality in a sentence.

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. An adjective describes a noun, including ourselves, such as "I am helpful."
  2. Adjectives are describing words
  3. A person's character traits make that person who they are
  4. Someone's personality or character traits may be different to others'
  5. Certain character traits are better suited to some jobs, such as bravery for a firefighter

Common misconception

Pupils may struggle to describe themselves.

Before describing themselves, model sentences by describing your pupils providing them with vocabulary, 'You are...'.

Keywords

  • Noun - a naming word of people, place or things

  • Adjective - describes a noun

  • Describe - add detail to

  • Character traits - the special qualities that make a character themselves

  • Simple sentence - a sentence about one idea that makes complete sense

If pupils are confidently writing one sentence, you could encourage them to write another sentence. You may want them to compare themselves to the jobs we have looked at, such as 'I am brave like doctors.' Provide a word bank if necessary.
Teacher tip

Equipment

You will need a copy of the 2020 Hodder Children's Books edition of 'A Superhero Like You' by Dr. Ranj.

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
Which of these words are adjectives?
Correct answer: brave
nurse
Daddy
Correct answer: courageous
Q2.
Which adjective would you choose to best describe a carer?
lonely
sad
Correct answer: helpful
lazy
Q3.
Which adjective would you choose to best describe a firefighter?
scared
Correct answer: brave
unhappy
mean
Q4.
Which of these best explain what 'resilient' means?
working as a team player
Correct answer: never giving up
helping others
picking up something heavy
Q5.
Match the word to its example.
Correct Answer:capital letter,I

I

Correct Answer:full stop,.

.

Correct Answer:adjective,helpful

helpful

Q6.
Which is the only sentence that is correct as it makes sense?
The police helpful.
The police are.
Correct answer: The police are helpful.
The helpful are police.

6 Questions

Q1.
What does an adjective describe?
other adjectives
Correct answer: nouns
words at the beginning of a sentence
Q2.
Which adjective could you also use to describe someone who is helpful?
lazy
Correct answer: caring
unkind
Q3.
Match the word to its role in a sentence.
Correct Answer:capital letter,an uppercase letter that starts a sentence

an uppercase letter that starts a sentence

Correct Answer:full stop ,a punctuation mark that often ends a sentence

a punctuation mark that often ends a sentence

Correct Answer:finger space,a space used in between words

a space used in between words

Q4.
Correct the spelling in bold in this sentence. 'I am strog.'
Correct answer: strong
strog
stong
Q5.
Which adjective means working as a team player?
strong
powerful
Correct answer: collaborative
brave
Q6.
Which of these sentences is punctuated correctly?
i am helpful.
I am helpful
Correct answer: I am helpful.
i am helpful.