Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Exploring the idea of a superhero and predicting

      Lesson details

      Learning outcome

      I can make a prediction about a book using what I know about superheroes and the front cover.

      Key learning points

      1. Superheroes are fictional characters that have a special superpower
      2. Superheroes are often described as "brave", "strong" and "powerful"
      3. Superheroes are known for wearing masks and capes
      4. Predictions can be made using the front cover, the title and information that we already know about the topic
      5. A front cover often reveals the title, author, illustrator and some illustrations

      Keywords

      • Title - the name or label given to a piece of writing, such as a book, story, or poem, often representing its main idea or theme

      • Author - the person responsible for crafting the words that make up a text

      • Describe - add detail to

      • Prediction - making a guess using what we already know

      • Fiction - when authors create made up stories with characters, places and adventures which did not happen in real life

      Common misconception

      Pupils may attach stereotypes or preconceptions around the idea of a superhero.

      As well as the images shown, supplement with more images to show a representative idea of a superhero, relevant to children's interests.

      Teacher tip

      Rather than asking the children to generate vocabulary, provide them with options to choose from and then repeat in full sentences, both echoed and independently.

      Equipment

      You will need a copy of the 2020 Hodder Children's Books edition of 'A Superhero Like You' by Dr. Ranj.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Put the parts of a story into the order they usually go in.

      1 - beginning
      2 - middle
      3 - end

      Q2.
      What do storybooks often have in them?

      Correct answer: pictures or illustrations
      videos
      Correct answer: pages
      Correct answer: words

      Q3.
      Complete the sentence. The people or animals are the __________ in a story.

      setting
      plot
      Correct answer: characters

      Q4.
      Which of these are characters in the story "Jack and the Beanstalk"?

      Correct answer: Jack
      Correct answer: the giant
      the beanstalk
      the house
      Correct answer: the cow

      Q5.
      Complete the sentence. The place that the story is in is called the ...

      plot
      character
      Correct answer: setting

      Q6.
      Which of these are settings in the story "Jack and the Beanstalk"?

      the cow
      Jack
      Correct answer: the house
      the harp
      Correct answer: the castle

      6 Questions

      Q1.
      Complete the sentence. An author is ...

      someone who draws the illustrations for a book.
      someone who reads a book.
      Correct answer: someone who writes a book.

      Q2.
      Complete the sentence. An illustrator is ...

      someone who writes the book.
      Correct answer: someone who draws the pictures for a book.
      someone who reads the book.

      Q3.
      Match the part of a front cover to its definition.

      Correct Answer:author,the name of the person who writes the book
      Correct Answer:illustrator,the name of the person who draws the illustrations
      Correct Answer:title,the name of the book
      Correct Answer:illustrations,pictures or drawings

      Q4.
      Which of these is the name of the author of "The Gruffalo"?

      Correct answer: Julia Donaldson
      the mouse
      the gruffalo
      the woods

      Q5.
      Which of these is the title of a book?

      caterpillar
      Eric Carle
      Correct answer: The Very Hungry Caterpillar
      hungry

      Q6.
      Which of these are the same about most fictional superheroes?

      Correct answer: They wear capes.
      They don't help others.
      They are unkind to people.
      Correct answer: They have superpowers.

      To help you plan your 1 English lesson on: Exploring the idea of a superhero and predicting, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...