Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Introducing adjectives to describe people who help us

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use adjectives to describe personality traits.

      Key learning points

      1. An adjective describes a noun, such as "helpful nurse"
      2. Adjectives are describing words
      3. Adjectives can describe a person's appearance and personality
      4. A person's character traits make that person who they are
      5. Certain jobs require certain character traits, such as "patient", "caring" and "kind"

      Keywords

      • Adjective - a word that describes a noun

      • Noun - a naming word, naming a person, place or thing

      • Describe - add detail to

      • Personality trait - the special qualities that make a character themselves

      Common misconception

      Children may struggle to generate adjectives.

      The adjectives in this lesson have been deliberately chosen. Repeat the adjectives together and emphasise them when reading.

      Teacher tip

      Supplement these lessons with the Year 1 Word Class Grammar Unit around adjectives.

      Equipment

      You will need a copy of the 2020 Hodder Children's Books edition of 'A Superhero Like You' by Dr. Ranj.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Complete this definition: A noun is a naming word of people, places and __________.

      Correct answer: things
      teachers
      actions
      descriptions

      Q2.
      Which statements are correct about common nouns?

      Correct answer: Common nouns are naming words.
      Common nouns describe something.
      Common nouns always need a capital letter.
      Correct answer: Common nouns do not need to start with a capital letter.

      Q3.
      Which statements are correct about proper nouns?

      Correct answer: Proper nouns are naming words.
      Correct answer: Proper nouns name specific things.
      Correct answer: Proper nouns always need a capital letter.
      Proper nouns do not need to start with a capital letter.

      Q4.
      Match the person, place and things.

      Correct Answer:person,Laura
      Correct Answer:place,police station
      Correct Answer:thing,truck

      Q5.
      Identify the noun in this phrase: 'the brave doctor'

      the
      brave
      Correct answer: doctor

      Q6.
      Identify the noun in this sentence: 'the vet was kind'.

      the
      Correct answer: vet
      was
      kind

      6 Questions

      Q1.
      Complete the sentence. An __________ describes a noun.

      noun
      capital letter
      Correct answer: adjective

      Q2.
      Which of these words are adjectives?

      doctor
      Correct answer: kind
      Correct answer: patient
      vet

      Q3.
      Match the definitions.

      Correct Answer:noun,a naming word of a person, place or thing
      Correct Answer:adjective,describes a noun
      Correct Answer:describe,add detail to

      Q4.
      Finish this sentence: 'If we describe something, we ...'

      are naming it.
      use a capital letter.
      Correct answer: add detail to it.

      Q5.
      Find the adjective in this sentence: 'The kind police officer helped the man.'

      The
      Correct answer: kind
      police officer
      man

      Q6.
      Which adjectives describe someone's personality?

      Correct answer: helpful
      red
      colourful
      Correct answer: brave

      To help you plan your 1 English lesson on: Introducing adjectives to describe people who help us, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...