Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Writing about your future job

      Lesson details

      Learning outcome

      I can write about what I want to be when I grow up.

      Key learning points

      1. Writing about what someone will be when they grow up means writing in the future, using phrases such as 'I want to...'
      2. Rehearsing a sentence out loud before writing it helps us to remember it
      3. Common exception words are words that cannot be sounded out easily
      4. Sounding out a word before writing helps to spell a word
      5. Reading back writing is important to check it is correct and makes sense

      Keywords

      • Simple sentence - a sentence about one idea that makes complete sense

      • Capital letter - the upper case formation of a letter

      • Full stop - a punctuation mark used at the end of a sentence

      • Character traits - the special qualities that make a character themselves

      • Future - something that has not happened yet

      Common misconception

      Children may have already thought about a different aspiration (e.g. footballer, singer etc.)

      Encourage pupils to choose a different job if they have requested and work with them to find a suitable adjective, such as 'unstoppable footballer' instead of 'helpful footballer'. The purpose of the task is about aspiration, so any job is suitable.

      Teacher tip

      Refer to your phonics scheme's approach and terminology around 'common exception words' and label them as such. As the sentence to write starts with a number of these words, you could provide a printed sentence stem or display it on the board for the children.

      Equipment

      You will need a copy of the 2020 Hodder Children's Books edition of 'A Superhero Like You' by Dr. Ranj.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of these words are adjectives that could describe people who help us?

      Correct answer: brave
      lazy
      boring
      Correct answer: unstoppable

      Q2.
      Match the word to its role in a sentence.

      Correct Answer:adjective,describes a noun in a sentence
      Correct Answer:capital letter,an uppercase letter that starts a sentence
      Correct Answer:full stop ,a punctuation mark that often ends a sentence

      Q3.
      Correct the spelling in this sentence. Flowers groa when they are in sunlight.

      Correct answer: grow
      groe
      gro

      Q4.
      Which is the only complete sentence that is correct as it makes sense?

      kind nurse
      Correct answer: The kind nurse helps me.
      Kind the nurse helps me.
      The helps me kind nurse.

      Q5.
      Match the word to its example.

      Correct Answer:capital letter,A
      Correct Answer:full stop,.
      Correct Answer:noun,pilot
      Correct Answer:adjective,kind

      Q6.
      Which of these sentences is punctuated correctly?

      the nurse helps me.
      The nurse helps me
      the nurse helps me
      Correct answer: The nurse helps me.

      6 Questions

      Q1.
      Complete this sentence. The __________ is something that has not yet happened.

      past
      present
      Correct answer: future

      Q2.
      Match the starts of these sentences to whether they are in the past, present or the future.

      Correct Answer:I was...,past
      Correct Answer:I am...,present
      Correct Answer:I will... ,future

      Q3.
      Tick the correct spelling of the word in bold in this sentence. 'I whant to be a doctor.'

      wont
      Correct answer: want
      whont
      wat

      Q4.
      Tick the correct spelling of the word in bold in this sentence. 'I want two be a vet.'

      too
      ot
      Correct answer: to

      Q5.
      Tick the correct spelling of the word in bold in this sentence. 'I want to bee a soldier.'

      Correct answer: be
      by
      bey

      Q6.
      Which is the correctly punctuated sentence?

      i want to be a vet when I grow up
      I want to be a vet when I grow up
      Correct answer: I want to be a vet when I grow up.
      i want to be a vet when I grow up.

      To help you plan your 1 English lesson on: Writing about your future job, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...