New
New
Year 1

The theme of resilience in 'Ada Twist, Scientist'

I can describe how a character is feeling at different points in the story "Ada Twist, Scientist".

New
New
Year 1

The theme of resilience in 'Ada Twist, Scientist'

I can describe how a character is feeling at different points in the story "Ada Twist, Scientist".

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. Reading a story helps us to consider themes or big ideas told through the plot
  2. A character's feelings and emotions change depending on what they are doing or what challenges they may be facing
  3. Some adjectives describe feelings and emotions
  4. Linking our own experiences to what we are reading helps us to understand the characters' feelings and actions
  5. Resilience means never giving up and keeping trying even when things may be difficult

Common misconception

Pupils may be uncertain of what some of the scientific vocabulary means, making the story difficult to follow.

As you are reading, gloss over key vocabulary, such as "research" and "hypothesis" by providing a definition linked to the events in the story using the illustrations.

Keywords

  • Theme - a main idea that the writer wants to focus on

  • Character - a person or animal in a story

  • Emotion - a feeling or mood

  • Plot - what happens in a story

Use some of the slides and discussion points as you are reading through the story to support understanding and shared discussion and thinking as you read.
Teacher tip

Equipment

You will need a copy of the 2016 Abrams Books for Young Readers edition of 'Ada Twist, Scientist' by Andrea Beaty.

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
The __________ in the story 'Ada Twist, Scientist' is called Ada.
setting
Correct answer: character
plot
author
Q2.
The __________ of the story 'Ada Twist, Scientist' is Andrea Beaty.
character
setting
plot
Correct answer: author
Q3.
Which adjectives could describe how Ada is feeling on the front cover of the story?
Correct answer: curious
confused
Correct answer: interested
unhappy
Q4.
Which adjectives could describe how the boy is feeling on the front cover of the story?
Correct answer: shocked
excited
Correct answer: puzzled
angry
Q5.
Using the front cover, what does Ada Twist describe herself as?
teacher
Correct answer: scientist
architect
engineer
Q6.
Match the rhyming or near-rhyming words.
Correct Answer:Twist,scientist

scientist

Correct Answer:Greer,year

year

Correct Answer:Valdez,prez

prez

Correct Answer:Peck,architect

architect

6 Questions

Q1.
How old was Ada when she learnt to talk?
Correct answer: three
four
two
one
Q2.
Which of these are true about Ada at the start of the story?
Correct answer: She enjoyed observing.
She was talking at aged 1.
Correct answer: She left chaos around her.
She was boring.
Q3.
Which of these are characters in the story?
Correct answer: Ada's parents
Ada's dog
Correct answer: Ada's brother
Ada's sister
Correct answer: Ada's cat
Q4.
Which question word did Ada use most?
When...?
Where...?
Correct answer: Why...?
Did...?
Q5.
How did Ada's family feel about Ada's messy experiments in the house in the middle of the story?
Correct answer: frustrated
calm
Correct answer: frazzled
happy
Q6.
Which theme is explored in the story?
belonging
happiness
kindness
Correct answer: resilience