Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Using descriptive language to describe yourself

      Lesson details

      Learning outcome

      I can write descriptive sentences to describe my appearance and personality.

      Key learning points

      1. a character description of yourself can be made about your personality and your appearance
      2. describing your personality is about what you are like on the inside and how you feel, such as "curious", "resilient"
      3. describing your appearance is about what you look like such as "curly, brown hair"
      4. descriptions can create expanded noun phrases or be listed as nouns separated by a comma, like ‘socks, jumper and hat’
      5. using verbs and adverbs can help to explain the adjectives you have chosen to describe yourself

      Keywords

      • Character - a person or animal in a story

      • Description - using words to help someone imagine what something is like

      • Adjective - a word that describes a noun

      • Adverb - a word that describes a verb

      • Joining word - a word that joins words or ideas

      Common misconception

      Pupils may struggle to know when to separate nouns with a comma and when to use 'and'.

      Get a list of nouns and discuss where the commas and 'and' will go. Move the nouns into a scaffold to ensure it is structured correctly. Spend more time on this as it is newer learning. If needed, remove expectation to include adjectives in the list.

      Teacher tip

      Ask pupils to talk in partners and describe each other's appearances and personalities. Create a class word bank to share adjectives that were chosen. This is a great opportunity to celebrate similarities and differences in the class, as well as what makes us unique.

      Equipment

      You will need a copy of the 2016 Abrams Books for Young Readers edition of 'Ada Twist, Scientist' by Andrea Beaty.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Complete the sentence: Your appearance is...

      Correct answer: what you look like
      what your personality is like
      what your personality is like and what you look like

      Q2.
      Match the word to its word class in this sentence: Ada climbs bravely in the messy room.

      Correct Answer:Ada,noun (person)
      Correct Answer:climbs,verb
      Correct Answer:bravely,adverb
      Correct Answer:messy,adjective
      Correct Answer:room,noun (thing)

      Q3.
      Which of these expanded noun phrases describe Ada's appearance?

      Correct answer: red, spotty dress
      curly, red hair
      Correct answer: clear, plastic goggles
      ripped, blue jeans

      Q4.
      Which of these expanded noun phrases describe Ada's personality?

      boring, lonely Ada
      uninterested, sad Ada
      Correct answer: curious, chaotic Ada
      Correct answer: happy, inquisitive Ada

      Q5.
      Which of these words are adverbs?

      Correct answer: bravely
      has
      went
      Correct answer: quickly

      Q6.
      Which of these lists of nouns has the punctuation in the correct place?

      a sock, a shoe, and a dog
      a sock, a shoe, a dog
      a sock, a shoe and a dog,
      Correct answer: a sock, a shoe and a dog

      6 Questions

      Q1.
      Which of these might you describe in a character description?

      what you did at the weekend
      Correct answer: personality
      where you live
      Correct answer: appearance

      Q2.
      Match the word class to the example word.

      Correct Answer:noun,trousers
      Correct Answer:adjective,brave
      Correct Answer:verb,wearing
      Correct Answer:adverb,collaboratively

      Q3.
      Which of these adjectives can describe your personality?

      Correct answer: curious
      blonde
      long
      Correct answer: creative

      Q4.
      Which of these adjectives can describe your appearance?

      Correct answer: brown
      inquisitive
      Correct answer: spiky
      happy

      Q5.
      Which of these nouns are listed correctly using the correct punctuation?

      socks, a dress, and shoes
      socks a dress and shoes
      socks a dress, and shoes
      Correct answer: socks, a dress and shoes

      Q6.
      Which of these is a being verb?

      Correct answer: has
      I
      she
      at

      To help you plan your 1 English lesson on: Using descriptive language to describe yourself, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...