New
New
Year 1

Thinking from different perspectives: 'Jack and the Beanstalk'

I can think from the perspective of different characters.

New
New
Year 1

Thinking from different perspectives: 'Jack and the Beanstalk'

I can think from the perspective of different characters.

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. Expressions and actions of characters help us to infer how a character feels, such as when Jack races up the beanstalk
  2. Recalling parts of a story help us to remember what happened, such as remembering the order of what Jack steals.
  3. Asking questions to the character helps us to consider key events and themes
  4. Illustrations can offer clues as to how characters might feel or what might happen next
  5. Thinking from different character's perspectives helps us to decide which character is in the right or wrong

Common misconception

Pupils may struggle to generate vocabulary to explain the expressions and movements.

The purpose of learning cycle 1 is to provide the children with vocabulary. Narrate how the children are feeling in their freeze-frames and get them to repeat. For example, you may say 'You look famished.' and the children repeat 'We are famished'.

Keywords

  • Emotions - feelings or mood

  • Perspective - point of view

  • Sequence - following the order in which a series of events happened

  • Question - a type of simple sentence that asks the reader for an answer and ends with a question mark

If you are in a school or working with a large group of pupils, assign different roles to the children to act out the entire story. Initially, they should use only facial expressions and movements. Then, introduce a narrator to retell the story.
Teacher tip

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
What is a character?
what happens in the story
where the story takes place
the name of a story
Correct answer: a person or an animal in a story
Q2.
Which of these words are nouns? She threw the beans out the window.
threw
Correct answer: beans
out
the
Correct answer: window
Q3.
Which adjectives describe Jack?
Correct answer: curious
Correct answer: young
old
enormous
furious
Q4.
How do Jack and his mother feel at the start of the story?
content
sleepy
Correct answer: hungry
furious
Q5.
Match the word to its definition.
Correct Answer:plot,what happens in the story

what happens in the story

Correct Answer:setting,where a story takes place

where a story takes place

Correct Answer:character,a person or animal in a story

a person or animal in a story

Q6.
Order the main events in the story.
1 - Jack sells a cow for some magic beans.
2 - Jack climbs up the magical beanstalk.
3 - Jack is chased away by a giant.

6 Questions

Q1.
What are the settings from 'Jack and the Beanstalk'?
bamboo forest
Correct answer: castle in the clouds
village
beach
Correct answer: Jack's house
Q2.
Which of these is a character from 'Jack and the Beanstalk'?
fairy godmother
market
goats
Correct answer: giant
magic beans
Q3.
Choose an adjective to describe how Jack feels when the old man hands over the magical beans.
bored
Correct answer: excited
scared
lazy
Q4.
When the giant wakes up and sees Jack, Jack feels __________. Choose an adjective to complete the sentence.
bored
excited
Correct answer: scared
lazy
Q5.
Fill in the missing key word: Different characters can have different __________ about the same event.
questions
Correct answer: perspectives
sequences
answers
Q6.
Which adjective describes how Jack is feeling at the end of the story?
lonely
disappointed
Correct answer: relieved
grumpy

Additional material

Download additional material
We're sorry, but preview is not currently available. Download to see additional material.