Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Generating information about hedgehogs for a non-chronological report

      Lesson details

      Learning outcome

      I can gain knowledge about hedgehogs to use in a non-chronological report.

      Key learning points

      1. Hedgehogs have thousands of spikes on their backs which are called spines.
      2. Hedgehogs protect themselves by curling up into a ball with their spines facing out.
      3. The name for an animal that tries to eat another animal is predator.
      4. The name for an animal that other animals try to eat is prey.
      5. Habitat is the name for the place that an animal lives.

      Keywords

      • Spines - A layer of spikes on a hedgehog's back.

      • Predator - A predator is an animal that hunts, catches, kills, and consumes other animals for food.

      • Prey - Prey refers to animals that are hunted and consumed by predators.

      • Nocturnal - Nocturnal means being active or happening at night rather than during the day.

      • Adaptations - Special body parts or behaviours that help a living thing survive in an environment.

      Common misconception

      Pupils may think that hedghogs can eat milk and bread, due to children's stories depicting this.

      Explicitly teach the pupils that hedgehogs cannot eat milk or bread and instead eat insects and fruits. Watch videos online to support.

      Teacher tip

      Supplement the learning with video clips, information texts and images to support your children in gaining enough information about hedgehogs for a non-chronological report.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of these animals are nocturnal?

      dog
      Correct answer: bat
      lion

      Q2.
      What does being nocturnal mean?

      Correct answer: sleeping during the day and being active at night
      sleeping during the night and being active during the day
      sleeping during the day and sleeping during the night

      Q3.
      Bats have very poor ...

      hearing.
      Correct answer: eyesight.
      taste.

      Q4.
      What does a bat use echolocation for?

      Correct answer: to help them understand their surroundings
      to help them taste their food
      to help them fly higher

      Q5.
      Echolocation is an example of a bat making an important ...

      journey.
      Correct answer: adaptation.
      noise.

      Q6.
      The environment in which an animal lives is known as its ...

      area.
      Correct answer: habitat.
      patch.

      6 Questions

      Q1.
      Hedgehogs are ...

      Correct answer: nocturnal.
      diurnal.
      sleepy.

      Q2.
      Hedgehogs have thousands of spikes on their backs. What are these spikes called?

      pins
      Correct answer: spines
      needles

      Q3.
      What are hedgehogs protecting themselves from by using their spines?

      Correct answer: predators
      prey
      people

      Q4.
      Which of these animals is a predator of a hedgehog?

      ant
      worm
      Correct answer: fox

      Q5.
      Which of these is prey for a hedgehog?

      badgers
      Correct answer: worms
      owls

      Q6.
      How does a hedgehog use their spines if a predator is near?

      Correct answer: rolls into a ball
      lies on them
      makes them fall out

      To help you plan your 2 English lesson on: Generating information about hedgehogs for a non-chronological report, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...