Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Planning to write a section about hedgehogs in a non-chronological report

      Lesson details

      Learning outcome

      I can make a plan for writing about hedgehogs in a non-chronological report about nocturnal animals.

      Key learning points

      1. Planning is an important part of preparing to write.
      2. A plan helps a writer to organise their ideas, thoughts and the information they want to include in their writing.
      3. Notes can be used in a plan to help organise key information and are not written in full sentences.
      4. Hedgehogs are nocturnal animals, which means they sleep during the day and are awake at night.
      5. Hedgehogs have thousands of spines that they use to protect themselves from predators.

      Keywords

      • Plan - a framework that writers create before they write a section or whole text

      • Notes - written out of full sentences

      Common misconception

      Children may write in full sentences in their plan.

      Model to the children how to use bullet points for notes and give them lots of examples.

      Teacher tip

      Supplement pupils' knowledge on hedgehogs with additional videos, images and research.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of these are reasons to use an apostrophe?

      Correct answer: for possession
      Correct answer: for contraction
      for a question

      Q2.
      What word means to own something?

      Correct answer: possess
      contract
      punctuate

      Q3.
      Which of these shows the correct use of an apostrophe for possession?

      a bats wing
      Correct answer: a bat's wing
      a bats' wing

      Q4.
      Which of these are nouns that might belong to a bat?

      Correct answer: wing
      hedgehog
      Correct answer: diet
      Correct answer: eyesight

      Q5.
      When we write, we always try to...

      use only words beginning with vowels.
      Correct answer: vary our sentence types.
      write as fast as possible.

      Q6.
      Which of these are reasons why you should read your sentences out loud once you've written them?

      Correct answer: to edit and improve them
      to read them in funny voices
      Correct answer: to check they make sense

      6 Questions

      Q1.
      What is the purpose of a plan?

      to write out the whole report for practice
      Correct answer: to organise ideas, thoughts and the information you want to include
      to practise our handwriting

      Q2.
      What does nocturnal animals mean?

      Animals that sleep at night and are active in the day.
      Animals that are awake in the night and day.
      Correct answer: Animals that sleep during the day and are awake at night.

      Q3.
      How many spines do hedgehogs have on their backs?

      500-700
      Correct answer: 5000-7000
      50-100

      Q4.
      Hedgehogs have an excellent sense of...

      Correct answer: smell
      sight
      hearing

      Q5.
      Why are hedges, bushes and shrubs perfect homes for hedgehogs?

      Correct answer: They provide cover and a place to be hidden from predators.
      They are exposed to humans and weather.
      Correct answer: They attract insects which hedgehogs like to eat.
      Correct answer: Their thick vegetation and tangled branches make them a great nesting spot.

      Q6.
      Which animals does a hedgehog like to eat?

      Correct answer: insects
      Correct answer: spiders
      foxes
      badgers
      Correct answer: worms

      To help you plan your 2 English lesson on: Planning to write a section about hedgehogs in a non-chronological report, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...