New
New
Year 2

Writing the second section of a report on the Great Fire of London

I can write a section of a non-chronological report about how the Great Fire of London spread and stopped.

New
New
Year 2

Writing the second section of a report on the Great Fire of London

I can write a section of a non-chronological report about how the Great Fire of London spread and stopped.

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. A subheading is a mini-heading given to a paragraph within a main piece of writing.
  2. Formal fronted adverbials link two sentences together.
  3. The second section of the report should inform the reader of how the fire spread and stopped.

Common misconception

Pupils may link sentences incorrectly with formal fronted adverbials that are unsuitable.

Focus on understanding the 'and' and 'but' categories of formal fronted adverbials and say the sentences out loud to hear if they make sense

Keywords

  • Subheading - A mini-heading given to a specific section of a report.

  • Formal fronted adverbial - A sentence starter that links two sentences together.

  • Fronted adverbials - A sentence starter followed by a comma.

Pupils would benefit from having the plans they created in the previous lesson of this unit. If they haven't completed that lesson, it would help if you gave them each a copy of a plan to guide their writing.
Teacher tip

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
At the time of the Great Fire of London, what weather was the city experiencing?
rain
Correct answer: wind
snow
Q2.
Houses in 1666 were mostly made from what materials?
brick and stone
metal and glass
Correct answer: wood and straw
Q3.
Complete the following sentence. The streets in London in 1666 were very...
wide.
Correct answer: narrow.
empty.
Q4.
Which of these did not exist in 1666?
Correct answer: an organised fire brigade
a King
a Lord Mayor
Q5.
Which of these did Londoners have to help them tackle the fire?
Correct answer: leather buckets
hoses
Correct answer: axes
Correct answer: water squirts
fire engines
Q6.
What did the Lord Mayor allow people to use to stop the fire spreading further?
Correct answer: firebreaks
fire works
fire alarms

6 Questions

Q1.
The second section of our non-chronological report is about how the fire...
started.
Correct answer: spread and stopped.
felt to be near.
Q2.
What should always be underlined in a report?
Correct answer: subheadings
people's names
places
Q3.
Turn the following subheading into a question. 'How the fire spread and stopped'
The fire stopped on Thursday 6th September.
The spread of the fire.
Correct answer: How did the fire spread and stop?
Q4.
Which of these are types of fronted adverbials?
Correct answer: formal
question
Correct answer: time
Correct answer: place
sentence
Q5.
What punctuation always comes after a fronted adverbial?
full stop
Correct answer: comma
question mark
Q6.
Which of these fronted adverbials are examples of formal fronted adverbials?
Correct answer: Also,
In London,
Correct answer: However,
Correct answer: In addition,
On Sunday 2nd September,