Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Exploring imagery in 'The City of my birth' by Karl Nova

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain the effect of imagery in a poem.

      Key learning points

      1. 'The City of my birth' is a poem written by Karl Nova, published in his 2017 collection 'Rhythm and Poetry'.
      2. Imagery refers to the use of language that evokes vivid pictures in the reader's mind.
      3. In the poem, Nova uses visual language to paint a vivid picture of London for the reader.
      4. The atmosphere that Nova creates is one of a busy, energetic and joyful city.
      5. Nova's poetry is influenced by hip-hop culture and it has a natural rhythm and flow.

      Keywords

      • Imagery - the use of vivid and sensory language that appeals to the reader's senses, creating vivid mental pictures and enhancing the emotional impact of the poem

      • Atmosphere - the feeling or mood created in a section or whole of a text

      • Visual - relating to the sense of sight

      Common misconception

      Pupils may not know what free verse poems are.

      Explain that free verse poems have no fixed rhyme scheme or structure. However, this doesn't mean they can't include rhyming words.

      Teacher tip

      Show pupils a video clip of Karl Nova reciting this poem. Hearing the poet himself read it aloud will help them hear the natural rhythm and flow.

      Equipment

      You need a copy of the poem ‘The City of my birth’, which is featured on page 90 in the 2017 Caboodle Books edition of ‘Rhythm and Poetry’, written by Karl Nova, for this lesson.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is the impact of a poem?

      the rhythm of the poem
      the length of the poem
      Correct answer: the lasting impression of the poem

      Q2.
      Match the keywords to their definitions.

      Correct Answer:enjambment,when a line of poetry continues onto the next line without a pause

      when a line of poetry continues onto the next line without a pause

      Correct Answer:imagery,the use of language to create a mental picture or sensory experience

      the use of language to create a mental picture or sensory experience

      Correct Answer:atmosphere,the mood created in a section or whole of a text

      the mood created in a section or whole of a text

      Q3.
      True or false? Poetry about a place has to contain negative imagery.

      Correct Answer: false, False

      Q4.
      True or false? Poets cannot experiment with word order, punctuation and phrasing when developing a poem.

      Correct Answer: false, False

      Q5.
      What is a free verse poem?

      a poem of 14 lines
      Correct answer: a poem with no fixed rhyme scheme or structure
      a poem of 3 lines

      Q6.
      What is a rhyme scheme?

      Correct answer: the way the lines of a poem are organised so that they rhyme
      the volume at which a poet recites their poem
      the speed at which a poet recites their poem

      6 Questions

      Q1.
      Where was Karl Nova born?

      Correct answer: London
      Nigeria
      Birmingham
      Cardiff

      Q2.
      Which poetry collection does 'The City of my birth' feature in?

      'Rhyme and Rhythm'
      'Rhythm and Flow'
      Correct answer: 'Rhythm and Poetry'
      'Language and Rhythm'

      Q3.
      Which culture is Karl Nova particularly inspired by?

      classical music
      Correct answer: hip-hop
      jazz

      Q4.
      Select the two most appropriate words to fill the gaps: 'The City of my birth' has a natural _____ and _____.'

      verse, tone
      style, structure
      rhyme scheme, beat
      Correct answer: rhythm, flow

      Q5.
      Which of these London landmarks does Karl Nova refer to in his poem 'The City of my birth'?

      Correct answer: Big Ben, Westminster Bridge, River Thames
      Big Ben, Tower Bridge, River Thames
      London Eye, Westminster Bridge, Trafalgar Square
      Euston Station, Waterloo Bridge, River Thames

      Q6.
      Match the London landmark to its description.

      Correct Answer:River Thames,the large river that flows through London

      the large river that flows through London

      Correct Answer:Big Ben,a very famous clock in the Elizabeth Tower of the Houses of Parliament

      a very famous clock in the Elizabeth Tower of the Houses of Parliament

      Correct Answer:Westminster Bridge,a bridge that crosses the Thames near the Houses of Parliament

      a bridge that crosses the Thames near the Houses of Parliament


      To help you plan your 6 English lesson on: Exploring imagery in 'The City of my birth' by Karl Nova, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...