Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Performing the poem 'The City of my birth' by Karl Nova

      Lesson details

      Learning outcome

      I can perform the poem 'The City of my birth' by Karl Nova.

      Key learning points

      1. 'The City of my birth' is a poem that was written by Karl Nova in 2017 and it is influenced by hip-hop culture.
      2. The atmosphere that the poem creates is one of a busy, energetic and joyful city.
      3. There is a natural rhythm and flow throughout the poem.
      4. Making notes on the poem about which words to emphasise can help a performer get ready to perform the poem.
      5. Practising the poem ahead of time helps to improve a performance.

      Keywords

      • Atmosphere - the feeling or mood created in a section or whole of a text

      • Rhythm - the pattern of sounds made by the words and stresses when spoken aloud

      • Flow - how smoothly the words of a poem move from one to the next

      • Syllable - a beat within a word

      Common misconception

      Pupils may think that free verse poems have no structure to them.

      Ensure that pupils read and re-read the poem many times. Each time they do so, they will hear more of the natural rhythms, beats and flow within it.

      Teacher tip

      Show pupils a filmed clip of Karl Nova reciting this poem. Hearing the poet himself read it aloud will help them hear the natural rhythm and flow.

      Equipment

      You need a copy of the poem ‘The City of my birth’, which is featured on page 90 in the 2017 Caboodle Books edition of ‘Rhythm and Poetry’, written by Karl Nova, for this lesson.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Complete the title of this important poem by Karl Nova: 'The _____ of my birth'.

      Place
      Country
      House
      Correct answer: City

      Q2.
      In which city was Karl Nova born?

      Correct Answer: London, Lundun, london

      Q3.
      Which culture do Karl Nova's poems have a big influence from?

      Correct answer: hip-hop
      drum and bass
      musical theatre

      Q4.
      Complete this sentence: 'Karl Nova refers to Big Ben, Westminster Bridge and the _____ _____ in his poem 'The City of my birth'.

      O2 Arena
      Correct answer: River Thames
      Royal Exchange

      Q5.
      What is Karl Nova doing on Westminster Bridge in the poem 'The City of my birth'?

      Correct answer: standing on it
      crouching on it
      jumping on it
      driving on it

      Q6.
      Which of these is the poetic device that poets use to paint pictures in the reader's mind?

      verses
      syllables
      punctuation
      Correct answer: imagery

      6 Questions

      Q1.
      What is a syllable?

      Correct answer: a beat within a word
      two beats within one word
      two words joined together

      Q2.
      Match the keywords to their definitions.

      Correct Answer:atmosphere,the feeling or mood created in a section or whole of a text

      the feeling or mood created in a section or whole of a text

      Correct Answer:rhythm,the pattern of sounds made by the words and stresses when spoken aloud

      the pattern of sounds made by the words and stresses when spoken aloud

      Correct Answer:flow,how smoothly the words of a poem move from one to the next

      how smoothly the words of a poem move from one to the next

      Q3.
      Which is the correct spelling?

      rithym
      rithum
      rythm
      Correct answer: rhythm

      Q4.
      In which decade did hip-hop culture begin?

      1870s
      Correct answer: 1970s
      2010s

      Q5.
      Match the hip-hop art form to its definition.

      Correct Answer:rap,rhythmic talking set to music

      rhythmic talking set to music

      Correct Answer:breakdancing,energetic dancing with spins and flips

      energetic dancing with spins and flips

      Correct Answer:beatboxing,making music, drum sounds or beats with your mouth

      making music, drum sounds or beats with your mouth

      Q6.
      Which word out of these does Karl Nova repeat in the poem 'The City of my birth'?

      blood
      red
      time
      Correct answer: pumping

      To help you plan your 6 English lesson on: Performing the poem 'The City of my birth' by Karl Nova, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...