Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Writing the opening of 'The BFG' (part one)

      Lesson details

      Learning outcome

      I can write the first part of a narrative opening based on ‘The BFG’.

      Key learning points

      1. The purpose of a narrative opening is to introduce the characters and to describe the setting to the reader.
      2. Saying sentences aloud before they are written helps to check for sense.
      3. Using the full range of sentence types (simple, compound and complex) improves text flow for the reader.
      4. Fronted adverbials of time, place and manner add extra detail to the main clause.
      5. This narrative version of ‘The BFG’ is written in the past tense.

      Keywords

      • Text flow - how a text is written to keep the reader engaged

      • Fronted adverbial - a sentence starter followed by a comma

      • Past tense - shows that the action happened before now

      • Complex sentence - a sentence formed of at least one main clause and a subordinate clause

      Common misconception

      Pupils might write about moments that take place later in the narrative.

      The first part of the opening follows a clear, chronological order that includes the three key moments from pupils' plans.

      Teacher tip

      Pupils should be given lots of opportunities to say sentences aloud or to write sentences on whiteboards, using the notes from their plan ahead of writing.

      Equipment

      You will need access to the 1989 film version of 'The BFG' for this lesson.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Put the key moments of the first part of the opening in the correct order.

      1 - Sophie awoke and she sat up in bed.
      2 - Sophie looked at the owl.
      3 - Sophie got out of bed.

      Q2.
      Which sentence is correctly punctuated?

      Nervously, the girl picked up her round glasses
      nervously, the girl picked up her round glasses.
      Correct answer: Nervously, the girl picked up her round glasses.
      nervously, sophie picked up her round glasses

      Q3.
      Which of these nouns must start with a capital letter?

      owl
      Correct answer: sophie
      night
      dormitory

      Q4.
      Which of these sentences is punctuated correctly?

      One thundery night a young orphan bolted upright.
      Correct answer: One thundery night, a young orphan bolted upright.
      One, thundery night, a young orphan bolted upright
      One thundery night a young, orphan bolted upright

      Q5.
      Match each word class to its example.

      Correct Answer:noun,room

      room

      Correct Answer:adjective,curious

      curious

      Correct Answer:verb,stared

      stared

      Correct Answer:adverb,quietly

      quietly

      Q6.
      Before writing sentences down, it is helpful to them aloud first.

      Correct Answer: say, Say, practise, rehearse

      6 Questions

      Q1.
      What is the purpose of the opening?

      to build up excitement and tension
      Correct answer: to introduce the characters and setting
      to solve a problem
      Correct answer: to engage the reader

      Q2.
      When we write, we ...

      Correct answer: showcase the sentence types we know.
      include only one type of sentence.
      do not check back for spelling and punctuation errors.
      Correct answer: say our sentences aloud first.

      Q3.
      Which of these is an example of a simple sentence?

      Sophie picked up her glasses and she stared nervously at the owl.
      Correct answer: Sophie stared nervously at the owl.
      Sophie picked up her glasses because she heard a screeching sound.

      Q4.
      Match the sentence types to their examples.

      Correct Answer:simple,Thunder raged wildly in the night sky.

      Thunder raged wildly in the night sky.

      Correct Answer:compound,Thunder raged wildly in the night sky and Sophie woke up.

      Thunder raged wildly in the night sky and Sophie woke up.

      Correct Answer:complex,Sophie bolted upright because thunder raged loudly.

      Sophie bolted upright because thunder raged loudly.

      Q5.
      Which of these sentences is written in the past tense?

      Correct answer: The inquisitive girl sat on the edge of her creaky bed.
      The inquisitive girl is sitting on the edge of her creaky bed.
      The inquisitive girl sits on the edge of her creaky bed.

      Q6.
      Complete the following complex sentence with an appropriate subordinate adverbial clause: 'Sophie woke up suddenly __________.'

      , but thunder was raging wildly outside.
      and she picked up her glasses.
      Correct answer: because a dazzling moonbeam was shining on her face.

      To help you plan your 3 English lesson on: Writing the opening of 'The BFG' (part one), download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...