Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can plan the main paragraphs of a persuasive letter.

      Key learning points

      1. When rehearsing and planning for a persuasive letter, we do so in the first person from the character's perspective.
      2. A plan is written in note format using bullet points to capture the most important information.
      3. Persuasive letters have distinctive linguistic features in order to achieve their purpose.
      4. The subordinating conjunction 'because' is used to give a reason for why a character is feeling a certain way.
      5. First person perspective is the point of view where the writer is the 'I' character.

      Keywords

      • Perspective - the way someone thinks, feels or sees something

      • Plan - a framework that writers create before they write a section or whole text

      • Notes - written out of full sentences

      Common misconception

      Pupils may find it difficult to write in the character of the red crayon.

      Ensure that you have additional resources like word banks for pupils to refer to that reference 'I', 'me', 'my', 'we', 'our' and 'us' words.

      Teacher tip

      Re-read the corresponding section from the text to highlight which part we are using for our persuasive letter. Model making notes and identifying which thoughts and feelings are most important.

      Equipment

      You need a copy of the 2016 Harper Collins edition of ‘The Day the Crayons Quit', written by Drew Daywalt and illustrated by Oliver Jeffers for this lesson.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What are the main characters in 'The Day the Crayons Quit'?

      gluesticks
      Correct answer: crayons
      Duncan
      school children

      Q2.
      What does a full sentence need to include?

      a comma
      Correct answer: a capital letter
      Correct answer: a verb
      Correct answer: a full stop

      Q3.
      Why are the crayons writing to Duncan, their owner?

      to say hello
      to say thank you
      Correct answer: to explain why they are quitting
      to tell him about themselves

      Q4.
      Which sentence is written in the first person?

      They are feeling neglected.
      He is worried about his friends.
      Correct answer: I am worried about the other crayons.
      You are neglecting the crayons.

      Q5.
      Which of the following are key linguistic features of a persuasive letter?

      speech sentence
      Correct answer: exaggeration
      figurative language
      Correct answer: rhetorical question

      Q6.
      What does persuade mean?

      to give a different idea to your partner
      Correct answer: to convince or to make someone agree with you
      to give your opinion

      6 Questions

      Q1.
      What is first person perspective?

      Correct answer: the point of view where the speaker or writer is the 'I' character
      the first person who speaks in a story
      the first person who appears in a story

      Q2.
      Order the following to show the order that they will appear in your persuasive letter.

      1 - salutation
      2 - first paragraph
      3 - second paragraph
      4 - sign-off

      Q3.
      How should your notes for a persuasive letter be organised?

      in full sentences
      Correct answer: in bullet points
      in alphabetical order

      Q4.
      Why was the red one frustrated with Duncan?

      Duncan was using it for the wrong drawings.
      Correct answer: Duncan was using it too much.
      Duncan had broken it.
      Duncan was not using it enough.

      Q5.
      Which adjectives would be appropriate for describing the red character?

      Correct answer: fed up
      elated
      Correct answer: worn out
      bored
      restless

      Q6.
      Which sentence should end with a question mark?

      How annoying
      Correct answer: Why are you always choosing me
      This is very frustrating
      What a tiring day

      To help you plan your 3 English lesson on: Planning a persuasive letter, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...