Year 7

Introduction to Poetry: Big Ideas and Emotions in Poetry

Year 7

Introduction to Poetry: Big Ideas and Emotions in Poetry

Switch to our new English teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will introduce stanzas. We will explore how stanzas are used to create meaning in poetry. 'Train' by Helen Mackay, from 'London, One November' is used as an example and explored in depth.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

7 Questions

Q1.
Which of the following is NOT an example of a figurative technique?
Correct answer: Facts
Metaphor
Onomatopoeia
Personification
Simile
Q2.
Which of the following is an example of a simile?
'“Hope” is the thing with feathers'.
'A host of golden daffodils [...] Fluttering and dancing in the breeze'.
Correct answer: 'I wander'd lonely as a cloud'.
‘How they clang, and clash and roar!’
Q3.
Which of the following is an example of onomatopoeia?
'“Hope” is the thing with feathers'.
'A host of golden daffodils [...] Fluttering and dancing in the breeze'.
'I wander'd lonely as a cloud'.
Correct answer: ‘How they clang, and clash and roar!’.
Q4.
Which of the following is an example of a metaphor?
Correct answer: '“Hope” is the thing with feathers'.
'A host of golden daffodils [...] Fluttering and dancing in the breeze'.
'I wander'd lonely as a cloud'.
‘How they clang, and clash and roar!’.
Q5.
Which of the following is an example of personification?
'“Hope” is the thing with feathers'.
Correct answer: 'A host of golden daffodils [...] Fluttering and dancing in the breeze'.
'I wander'd lonely as a cloud'.
‘How they clang, and clash and roar!’.
Q6.
Which of these statements about poetry is false?
Poems are organised into patterns.
Poems can be very short or very long.
Correct answer: Poems must include rhyme.
Poems use figurative language to create powerful pictures in the reader’s mind.
Q7.
Which of these statements about poetry is false?
Poems let us explore the minds of some amazing people.
Correct answer: Poems must follow the normal rules of grammar.
Poems usually explore big ideas and emotions.
Poets use words carefully to create meaning.

6 Questions

Q1.
Which of the following statements about poetry is NOT true?
Poems are structured into patterns.
Poems do not follow the normal rules of grammar.
Correct answer: Poems must include rhyme.
Poems use figurative language to create powerful pictures in the reader’s mind.
Q2.
Which of these statements correctly explains what a stanza is?
A stanza is a type of figurative technique.
A stanza is a type of punctuation in a poem.
Correct answer: A stanza is another word for a verse in a poem.
A stanza is another word for the title of a poem.
Q3.
Which of these is true about stanzas?
Correct answer: Each poet will use stanzas in different ways to help create meaning for their reader.
Every stanza in every poem is the same.
Poems always have a mixture of long and short stanzas.
Stanzas must have five lines.
Q4.
Finish this sentence: Some poems have stanzas of equal length called...
Equal stanzas.
Irregular stanzas.
Quirky stanzas.
Correct answer: Regular stanzas.
Q5.
Finish this sentence: Some poems have a mixture of long and short stanzas called...
Equal stanzas.
Correct answer: Irregular stanzas.
Quirky stanzas.
Regular stanzas.
Q6.
Which of these is true about stanzas?
Correct answer: Often stanza length and organisation is linked to the big ideas and emotions in poetry.
Only irregular stanzas are linked to big ideas and emotions in poetry.
Only regular stanzas are linked to big ideas and emotions in poetry.
Stanza length and organisation is never linked to the big ideas and emotions in poetry.