Year 9

Analysing the writer's use of language

Year 9

Analysing the writer's use of language

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will be looking more closely at a passage from H G Wells' 'The Time Machine' and examining the writer's methods. We will look at how to respond to an analysis question; we will identify the focus of the question, select relevant 'rich' evidence and think about the importance of linking our selections. We will then look at a writing frame to support us in writing up our ideas before checking our responses and assessing our progress against a model answer.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
What part of the text is this extract from?
climax
denouement
exposition
falling action
Correct answer: rising action
Q2.
Which one of the following is not a structural feature?
flashback
Correct answer: sentence length
shift in focus
zoom-in
Q3.
Is this statement true or false? "When you look at the structure of a text you need to describe what happens first, next, then and finally."
Correct answer: false
true
Q4.
What does Wells do at the end of the passage when he comments on the Time Traveller's view of Earth and makes us think about man's insignificance in the face of nature?
broaden the perspective
Correct answer: narrow the perspective
shift in focus
zoom-in
Q5.
Complete the phrase to describe a structural technique - "combine external actions with __________ thoughts."
external
impersonal
Correct answer: internal
personal

5 Questions

Q1.
"The night came like the turning out of a lamp..." What language devices has been employed in this sentence?
amplification
metaphor
Correct answer: simile
symbolism
Q2.
What does the word 'headlong' suggest in relation to the context of the passage?
that the Time Traveller is brave
that the Time Traveller is determined
Correct answer: that the Time Traveller is reckless
that the Time Traveller is scared
Q3.
Which version of the word is spelt correctly?
onamatopoeic
onomatopaeic
onomatopeic
Correct answer: onomatopoeic
Q4.
"I saw the sun hopping swiftly across the sky." What language device is used in this sentence?
metaphor
Correct answer: personification
sibilance
simile
Q5.
Which one of the following is not an abstract noun?
anger
love
peace
Correct answer: red