Year 9

Close analysis of writer's methods: Between a Rock and a Hard Place - Aron Ralston

Year 9

Close analysis of writer's methods: Between a Rock and a Hard Place - Aron Ralston

Switch to our new English teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will continue to work with our text of the week, an extract from Aron Ralston's autobiography 'Between a Rock and a Hard Place'. We will start by considering what subject terminology is useful to know when approaching non-fiction texts. We'll then be reminding ourselves of the process we have been using to select 'rich' evidence before using a slow writing method to create our analysis of a set passage. Finally, we will assess our progress against our reading skills criteria and a model response.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
What type of noun is 'anger'?
Correct answer: abstract
concrete
count
proper
Q2.
Which one of the following is not a type of figurative language?
Correct answer: alliteration
hyperbole
metaphor
personification
simile
synechdoche
Q3.
Which word is not a synonym of 'reinforce'?
Correct answer: annul
augment
brace
fortify
strengthen
support
Q4.
The word 'consensus' means what?
a circular shaped stage
Correct answer: a general agreement
an official survey
unable to reach an agreement
Q5.
Aron Ralston was trapped for 5 days. True or false?
Correct answer: false
true

5 Questions

Q1.
What is the technique called where a word or phrase is repeated at the beginning of clauses or sentences that follow each other?
Correct answer: anaphora
emotive language
repetition
syndetic listing
Q2.
Which word is not a synonym for 'reckless'?
audacious
brash
foolhardy
negligent
Correct answer: prudent
Q3.
What is a tourniquet?
Correct answer: a device that limits the flow of blood to a limb
a name for a foothold on the rock face
a small rock hammer used in climbing
a type of patterned scarf like a bandana
Q4.
When the words 'we' and 'us' are used in speeches, what is the effect?
Correct answer: the writer creates a sense of agreement
the writer creates a sense of confusion
the writer creates a sense of opposition
they are just normal words and don't really do anything
Q5.
Asyndetic lists separate terms with a comma.
false
Correct answer: true