Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Finding my own voice: planning a poem inspired by Maya Angelou

      Lesson details

      Learning outcome

      I can plan a poem inspired by the ideas and methods in Angelou's poetry.

      Key learning points

      1. When writing a poem inspired by a particular writer, their ideas and / or methods might inspire you.
      2. You could use Angelou's writing routine to spark your creativity e.g. generating ideas about a particular theme.
      3. When selecting which methods you want to use in a poem, consider how each method will help you convey your ideas.

      Keywords

      • Direct address - when the text speaks directly to the reader / audience, often using the pronoun 'you'

      • Methods - the tools a writer uses to create their work

      • Defiant - boldly disobedient

      Common misconception

      You can't plan a poem. Poems are inspired, and just flow from the heart.

      Poems, just like paragraphs, can be planned. You can consider ideas and methods. Indeed, because poems are often shorter than other texts, planning each idea and method is even more important - no word can be wasted.

      Teacher tip

      Consider if you want to reduce the number of poems your pupils see / read in Learning Cycle 2. It may be that you want to focus on particular methods from particular poems rather than allowing pupils to choose.

      Equipment

      You need access to 'Phenomenal Woman', 'Woman Work', 'Still I Rise', 'On Aging', 'Caged Bird', 'Equality', 'Life Doesn't Frighten Me', and 'On the Pulse of the Morning' (Penguin Random House).

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Depiction or discussion of sexual content

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which theme (big idea) did Angelou decide would be the focus of her poem, 'On the Pulse of the Morning'? ('Single poet study: Maya Angelou')

      birds
      confidence
      aging
      work
      Correct answer: America

      Q2.
      What are some of the big ideas that can be found in many of Angelou's poems? ('Single poet study: Maya Angelou')

      war
      Correct answer: oppression
      Britain
      education
      Correct answer: equality

      Q3.
      Angelou's poem 'Caged Bird' was inspired by which other poem? ('Single poet study: Maya Angelou')

      'Empathy'
      'I know why the caged bird sings!'
      Correct answer: 'Sympathy'
      'Equality'
      'Free Bird'

      Q4.
      Angelou's 'Caged Bird' was inspired by Paul Laurence Dunbar's 'Sympathy'. What method particularly inspired her? ('Single poet study: Maya Angelou')

      Dunbar's use of refrain
      Dunbar's use of repetition
      Dunbar's use of contrast
      Correct answer: Dunbar's use of extended metaphor

      Q5.
      Which of these Angelou poems make use of a refrain? ('Single poet study: Maya Angelou')

      'On Aging'
      'Woman Work'
      Correct answer: 'Life Doesn't Frighten Me'
      Correct answer: 'Equality'
      'On the Pulse of the Morning'

      Q6.
      Match each Maya Angelou poem to its main focus ('Single poet study: Maya Angelou').

      Correct Answer:'On Aging',an older speaker demands respect, not pity
      Correct Answer:'On the Pulse of the Morning',a speaker reflects on America's past and future
      Correct Answer:'Phenomenal Woman',a confident speaker explains why she is extraordinary
      Correct Answer:'Caged Bird' ,an extended metaphor explores the effects of segregation
      Correct Answer:'Life Doesn't Frighten Me' ,speaker lists scary things but says she's not frightened
      Correct Answer:'Still I Rise' ,forthright speaker explains why she will overcome any adversity

      6 Questions

      Q1.
      What is the name for a group of lines in a poem? ('Single poet study: Maya Angelou').

      refrains
      choruses
      paragraphs
      Correct answer: stanzas

      Q2.
      Match each method to its definition ('Single poet study: Maya Angelou').

      Correct Answer:refrain,a repeated line or lines throughout a poem
      Correct Answer:commands,orders
      Correct Answer:contrast,placing two things side by side to emphasise their differences

      Q3.
      Match each word to its definition ('Single poet study: Maya Angelou').

      Correct Answer:inspired,doing something after being filled with ideas from something/someone
      Correct Answer:defiant ,boldly disobedient
      Correct Answer:phenomenal ,extraordinary, remarkable
      Correct Answer:resilient,able to keep going despite hardship

      Q4.
      Which of these are examples of writer's methods? ('Single poet study: Maya Angelou')

      Correct answer: use of figurative language
      use of ideas
      use of analysis
      Correct answer: use of contrast
      Correct answer: use of refrain

      Q5.
      Which sentence makes use of commands? ('Single poet study: Maya Angelou')

      I see you pitying me.
      We can be better!
      Correct answer: Admit that you hurt me.
      I want respect and equality.

      Q6.
      Which sentences use direct address? ('Single poet study: Maya Angelou')

      She wanted Americans to look towards their future.
      Correct answer: You must hear my cry: we need equality.
      I am a remarkable woman, and it's time you saw that.
      I'll never stop demanding freedom.
      The bird in the cage sang loudly.

      To help you plan your 8 English lesson on: Finding my own voice: planning a poem inspired by Maya Angelou, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...