Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Helen Edmundson on the context, characters and themes of 'Small Island'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use Helen Edmundson’s comments on context, characters and themes to deepen my personal response.

      Key learning points

      1. Edmundson notes the Windrush scandal emerged during production, powerfully deepening the play’s relevance.
      2. Edmundson suggests that Hortense experiences deep feelings of abandonment that influence her actions.
      3. Edmundson highlights the stark contrast in Michael and Gilbert’s upbringings and how it shapes their identities.
      4. Edmundson suggests hope and progress come through compromise and by honestly addressing reality.
      5. Edmundson describes 'Small Island' as a hopeful, but realistic play.

      Keywords

      • Transactional - an exchange between people, often with something expected in return

      • Empathy - understanding and sharing someone else’s feelings

      • Universal - true or relevant for everyone, everywhere

      • Zeitgeist - the general mood, ideas, and beliefs of a particular time in history

      • Insular - having a narrow or limited view of the world; isolated or inward-looking

      Common misconception

      The ending is happy because everything works out perfectly and offers hope for the future.

      Edmundson says the ending is hopeful, but not perfect. There’s pain, loss, and compromise (Queenie gives up her baby), but real progress comes from facing reality with care and honesty.

      Teacher tip

      You may wish to consider the timing of this lesson. Each learning cycle can be taught as a standalone lesson if needed. This will ensure there is enough time to watch and fully engage with each of the videos.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which historical event forms the backdrop to 'Small Island'?

      World War I
      the Windrush scandal
      Correct answer: World War II
      Civil Rights Movement

      Q2.
      What is one major theme in 'Small Island'?

      crime and justice
      family betrayal
      supernatural fate
      Correct answer: immigration and identity

      Q3.
      In 'Small Island', who is Queenie married to?

      Correct answer: Bernard
      Arthur
      Michael
      Gilbert

      Q4.
      Is the statement true or false? Hortense and Gilbert are in love at the beginning of the play.

      Correct Answer: false, f, False, F

      Q5.
      In 'Small Island', who is Michael in relation to Hortense?

      her brother
      Correct answer: childhood friend and first love
      Gilbert's cousin
      A British landlord

      Q6.
      In 'Small Island', what happens when Gilbert first arrives at Queenie’s house in Britain?

      He is immediately welcomed by Bernard.
      Correct answer: He is treated kindly by Queenie but faces racism from others.
      He is mistaken for a servant.
      He is refused entry and sent away.

      6 Questions

      Q1.
      What does Edmundson suggest the title 'Small Island' reflects?

      Just the geographical size of Jamaica and Britain.
      Correct answer: An insular mindset that is resistant to outsiders.
      A peaceful island life.
      A story about war.

      Q2.
      Is the statement true or false? Helen Edmundson says that the Windrush scandal was well-known long before the play 'Small Island' was written.

      Correct Answer: false, f

      Q3.
      Which character from 'Small Island' does Edmundson describe as feeling “abandoned and unloved”?

      Michael
      Gilbert
      Correct answer: Hortense
      Celia
      Mrs Ryder

      Q4.
      According to Edmundson, Gilbert can be described as being “at ease in his own skin” and emotionally grounded

      Correct Answer: true, t

      Q5.
      According to Edmundson, why is 'Small Island' a hopeful play?

      Everyone achieves their dreams.
      It ends with the characters returning to Jamaica.
      Bernard is punished for his actions.
      Correct answer: There is a sense of connection and growth.

      Q6.
      Which theme does Edmundson highlight as central to 'Small Island'?

      revenge
      Correct answer: shared humanity and understanding
      wealth and success
      fate

      To help you plan your 9 English lesson on: Helen Edmundson on the context, characters and themes of 'Small Island', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...