Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      'Small Island': reading Act 1, Scenes 4-6

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain the events of Act 1, Scenes 4-6 and use fronted adverbials to develop my comments.

      Key learning points

      1. Scene 4 marks the end of the war and the hopeful, celebratory atmosphere post WWII.
      2. Edmundson explores the aftermath of WWII and its impacts on women like Queenie and Hortense.
      3. Britain represents opportunities and an aspirational life.
      4. Gilbert and Elwood represent oppositional attitudes towards migration.
      5. Fronted adverbials can be used to develop comments and introduce evidence.

      Keywords

      • Aspirational - being ambitious or desiring success, linked to status

      • Quintessential - representing the most perfect or typical example of something

      • Interconnected - different parts or things being linked or related

      • Ominous - suggesting that something bad is going to happen; also threatening and menacing

      • Assimilate - to become part of a group, country, society or culture

      Common misconception

      In 'Small Island' England is presented as a bad place and Jamaica as a good place.

      Look at what is happening at the start of Scene 6, why is the situation volatile? What does the discussion between Gilbert and Elwood reveal about the realities in both Jamaica and England?

      Teacher tip

      Task B presents an opportunity to peer assess sentences and share work. Students could also be encouraged to create their own fronted adverbial phrases.

      Equipment

      You will need access to a copy of the play 'Small Island' written by Andrea Levy and adapted for the stage by Helen Edmundson

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      In 'Small Island' which character is shot at the end of Act 1 Scene 3?

      Correct answer: Arthur
      Michael
      Gilbert
      Bernard
      Queenie

      Q2.
      Which word is used to describe Edmundson's use of Pathe style images at the start of Act 1 scenes 1-6 in 'Small Island'?

      Pathetic fallacy
      Allusion
      Correct answer: Motif
      Metaphor

      Q3.
      Which word beginning with P describes a literary device that evokes feelings of pity or sorrow.

      Correct Answer: pathos

      Q4.
      Match the scene to the correct descriptions of setting from 'Small Island'.

      Correct Answer:Act 1 Scene 1,Jamaica bracing itself for a hurricane.

      Jamaica bracing itself for a hurricane.

      Correct Answer:Act 1 Scene 2,Pathe style news footage of 'The Blitz Spirit'.

      Pathe style news footage of 'The Blitz Spirit'.

      Correct Answer:Act 1 Scene 3,On the stage, the auditorium of a cinema in a town in Lincolnshire.

      On the stage, the auditorium of a cinema in a town in Lincolnshire.

      Q5.
      Match the characters from 'Small Island' to the quotes.

      Correct Answer:Gilbert,"And I will go to an English university".

      "And I will go to an English university".

      Correct Answer:Elwood,"Why you wanna go licky-licky to the British?"

      "Why you wanna go licky-licky to the British?"

      Correct Answer:Michael ,"there is a whole world out there where real things are happening."

      "there is a whole world out there where real things are happening."

      Correct Answer:Queenie,"In the end it was a tragedy that brought things to a head."

      "In the end it was a tragedy that brought things to a head."

      Correct Answer:Hortense,"I would prefer to stay at home."

      "I would prefer to stay at home."

      Q6.
      In 'Small Island', Gilbert, Hortense and Queenie all break the fourth wall to the tell the audience their stories. This is an example of what dramatic technique?

      Emotive language
      Pathos
      Correct answer: Direct address
      Exaggeration
      Narration

      6 Questions

      Q1.
      In 'Small Island', what event marks the beginning of Act 1 Scene 4 in the play?

      The start of the WWII
      Correct answer: The end of WWII
      A festival in Kingston
      Hortense mistaking Gilbert for Michael
      The arrival of the HMT Windrush

      Q2.
      In 'Small Island', how does Queenie feel about the suggestion that Bernard may have chosen not to come home after the war?

      Excited and happy
      Correct answer: Angry and embarrassed
      Indifferent and nonchalant
      Relieved and content

      Q3.
      Fill in the blank. The stage directions in 'Small Island' describe Hortense giving the audience __________ look.

      a threatening
      a desparing
      a sinister
      Correct answer: an ominous
      a menacing look

      Q4.
      Match the characters from 'Small Island' to the quotes.

      Correct Answer:Gilbert,"Man, you some kind of Spitfire!"

      "Man, you some kind of Spitfire!"

      Correct Answer:Hortense,"You are a big, clumsy oaf!"

      "You are a big, clumsy oaf!"

      Correct Answer:Elwood,"You got to have a little faith. When we in charge of Jamaica..."

      "You got to have a little faith. When we in charge of Jamaica..."

      Correct Answer:Celia,"I will have a lace tablecloth and fine bone-china teacups."

      "I will have a lace tablecloth and fine bone-china teacups."

      Q5.
      Which one of these sentences does not use a fronted adverbial?

      For example, Celia states she will have a "big house"
      Specifically, Hortense's "ominous" look reveal her intentions
      Correct answer: Elwood represents a cynical attitude towards migration and the 'mother land'
      Additionally, Gilbert's experiences in the RAF make him seem even more gullible
      Historically, the expectations and realities of warfare are not the same

      Q6.
      In 'Small Island', Celia describes the "lace tablecloth and fine bone-china teacups" she will have when she arrives in England, which of these offers the most sophisticated and relevant inference?

      This suggests she will drink a lot of tea
      This demonstrates Celia's materialistic characteristics
      The items suggest that Celia only wants to travel to become richer
      Correct answer: The items are quintessentially British and reveal Celia's aspirations

      To help you plan your 9 English lesson on: 'Small Island': reading Act 1, Scenes 4-6, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...