Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Considering sensory language in Bilan's 'Asha and the Spirit Bird'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can make inferences about an unfamiliar place through textural and sensory descriptions.

      Key learning points

      1. Bilan arguably foreshadows something negative happening to Asha and Jeevan in Zandapur.
      2. Textural description can be used to influence the reader’s perception of a place or object.
      3. Arguably, Bilan uses textures to imply that Zandapur is unsafe and not a worthwhile place.
      4. We might infer from Bilan’s use of smells that Zandapur is an unpleasant place.

      Keywords

      • Inference - a guess that you make or an opinion that you form based on the information that you have

      • Unfamiliar - to not have any knowledge or experience of something

      • Symbolise - to represent something

      • Imply - to communicate an idea or feeling without saying it directly

      • Texture - the feel, appearance, or consistency of a surface or substance

      Common misconception

      That textures aren't an important detail in descriptive writing.

      The textures that writers choose to use can help us to make inferences about the nature of the object or place.

      Teacher tip

      You could develop the explanation of textures by looking at more examples e.g. difference between mahogany and pine wood.

      Equipment

      You will need a copy of the Chicken House Books edition of ‘Asha and the Spirit Bird’ by Jasbinder Bilan.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is a city?

      a small group of houses
      Correct answer: a place with lots of houses and businesses
      a group of farms in the countryside

      Q2.
      Which word do we stereotypically associate with a city?

      sleepy
      Correct answer: busy
      quiet
      tranquility

      Q3.
      Which of the following descriptions evokes the sense of smell?

      Correct answer: The perfume wafted daintily through the air.
      The soft material was silky underneath his hand.
      He bit down and the chocolate melted in his mouth.

      Q4.
      What does rotten mean?

      something fresh
      Correct answer: something decayed
      something delicious

      Q5.
      Which of the following materials is most expensive?

      Correct answer: gold
      lead
      silver
      tin

      Q6.
      What might the sudden blowing of a 'cold breeze' indicate about a place?

      Correct answer: Something bad is about to happen.
      Something good is about to happen.
      Nothing is about to happen.

      6 Questions

      Q1.
      Unfamilar means...

      to know something fairly well
      Correct answer: to have no knowledge of something
      to have a deep and detailed knowledge or something

      Q2.
      In Bilan's 'Asha and the Spirit Bird', when Asha enters the city the light is described as...

      brightening
      Correct answer: fading
      sparkling
      gone

      Q3.
      The feel, appearance, or consistency of a surface or substance is the .

      Correct Answer: texture

      Q4.
      Describing something as "paper" implies...

      something strong
      something durable
      Correct answer: something fragile
      something valuable

      Q5.
      To communicate an idea or feeling without saying it directly means to something.

      Correct Answer: imply

      Q6.
      The description of a smell as "oily" could suggest...

      Correct answer: something clinging to you
      something that has no effect on you
      something pleasant
      something decaying and rotten

      To help you plan your 7 English lesson on: Considering sensory language in Bilan's 'Asha and the Spirit Bird', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...