Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      'The Twisted Tree': Revising inferences

      Lesson details

      Learning outcome

      I can recall key extracts from the novel and make inferences about them.

      Key learning points

      1. When making an inference, start by choosing a key word or technique to zoom in on.
      2. Inferences should be developed with additional ideas that could link to context.
      3. Similes and metaphors that link to snakes are often used, for the association with evil.
      4. Fog often symbolises mystery and danger.

      Keywords

      • Inference - a conclusion you reach by applying logic to the evidence you are given

      • Sinister - giving the impression that something harmful or evil is about to happen

      • The Gothic - a style of writing that involves dark, mysterious and supernatural themes

      • Simile - A figure of speech where two separate things are deliberately contrasted for effect (using 'like' or 'as')

      Common misconception

      Pupils might think that inferences are just guesses without any evidence.

      Inferences are not guesses; they are conclusions drawn from evidence in the text. For example, Burge describes the fog as "snaking" around Martha. We infer that it is dangerous and sinister because the word "snake" often implies danger and malice.

      Teacher tip

      Encourage pupils to back up their inferences with specific quotes from the text. Have them practice annotating these quotes to show the evidence and reasoning behind their inferences. This will help solidify their understanding that inferences are grounded in textual evidence.

      Equipment

      You will need access to the text 'The Twisted Tree' by Rachel Burge, published by Hot Key Books, 2019

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is being described here 'a conclusion you reach by applying logic to the evidence you are given'?

      Correct Answer: inference, an inference

      Q2.
      Which of the below are reasonable synonyms of the word 'sinister'?

      Correct answer: menacing
      Correct answer: ominous
      violent
      painful
      awkward

      Q3.
      Which weather phenomenon often accompanies the arrival of the draugr in 'The Twisted Tree'?

      rain
      Correct answer: fog
      sunshine
      lightning
      wind

      Q4.
      A figure of speech where two separate things are deliberately contrasted for effect (using 'like' or 'as') is known as a ...

      Correct answer: simile.
      metaphor.
      euphemism.
      pun.
      motif.

      Q5.
      In what century did the Gothic genre first appear?

      17th century
      Correct answer: 18th century
      19th century
      20th century
      21st century

      Q6.
      Identify one convention of a Gothic text.

      happy endings
      realistic characters
      common, everyday settings
      Correct answer: mystery and suspense

      6 Questions

      Q1.
      What does the word 'sinister' mean?

      joyful or happy
      Correct answer: harmful or evil
      vengeful or bitter
      aggressive or violent

      Q2.
      What is a simile?

      Correct answer: a figure of speech using 'like' or 'as'
      a statement of fact
      an exaggerated statement
      any comparison of some kind

      Q3.
      What skill involves looking for suggested ideas rather than stated ones?

      analysis
      summary
      Correct answer: inference
      description

      Q4.
      In 'The Twisted Tree' Burge uses a simile to compare the fog to a ...

      wall.
      Correct answer: mountain.
      barrier.
      blockade.

      Q5.
      The fog in 'The Twisted Tree' often symbolises ...

      Correct answer: mystery and danger.
      anticipation and deception.
      joy and relief.
      winter and nighttime.

      Q6.
      At one point in 'The Twisted Tree', Burge describes the fog as bending around the twisted tree itself. To which animal does she compare the fog to in this description?

      Correct answer: a snake
      a dragon
      a lion
      a raven
      a shark

      To help you plan your 7 English lesson on: 'The Twisted Tree': Revising inferences, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...