Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Model responses for a ‘Leave Taking’ essay about identity and belonging

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use model responses about identity and belonging in Winsome Pinnock’s ‘Leave Taking’ to refine my own writing about the play.

      Key learning points

      1. Topic sentences state a paragraph's main idea.
      2. Select main quotations and supporting quotations to include in an essay.
      3. Main quotations should be analysed; supporting quotations don't need to be analysed.

      Keywords

      • Thesis - The overarching argument to an essay, supported by the entire text.

      • Topic sentence - The first sentence of a paragraph. It states the paragraph’s main idea.

      • Dramatic methods - The tools a playwright uses to create drama. Examples are setting, stage directions, dialogue and language choices.

      • Main quotations - Quotations which support your topic sentence, and that require analysis.

      • Supporting quotations - Quotations which support your topic sentence, but don’t require analysis.

      Common misconception

      You don't need to plan topic sentences in full.

      Write topic sentences in full when planning. They give the essay structure and make sure you develop and support your thesis.

      Teacher tip

      Consider if you want students to use Izzy's topic sentences (from learning cycle 1) in the practice task of learning cycle 2.

      Equipment

      You need access to a copy of Winsome Pinnock's 'Leave Taking' published by Nick Hern Books.

      Content guidance

      Contains strong language

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      5 Questions

      Q1.
      An essay on 'Leave Taking' will start with a thesis statement. What is a thesis statement?

      A topic sentence.
      A summary of the text you are writing about.
      Correct answer: Your overarching argument for the essay, supported by the entire text.
      A repetition of the essay question.
      A statement about the dramatic devices Pinnock uses.

      Q2.
      Winsome Pinnock wrote 'Leave Taking'. Pinnock's parents moved from Jamaica to England, which is where Pinnock was born and grew up. This makes Pinnock a generation migrant.

      Correct Answer: second, Second, Second., second., "second"

      Q3.
      When writing a 'Leave Taking' essay, you will include topic sentences. What is true of topic sentences?

      They are synonyms for thesis statements.
      Correct answer: They explain the focus of an individual paragraph.
      They should include main quotations.
      They should repeat your thesis.
      They should list the dramatic devices you will explore.

      Q4.
      In her introduction to 'Leave Taking', how does Pinnock describe Enid’s experience of migration and identity?

      Correct answer: She is torn between two cultures or worlds.
      She fully embraces life in England.
      She rejects her Jamaican heritage.
      She has no trouble adjusting to change.

      Q5.
      In Scene Six of 'Leave Taking', Mai says to Del that you need to find peace within yourself and then you will feel at home " ".

      Correct Answer: anywhere, Anywhere, "anywhere", Anywhere., anywhere.

      6 Questions

      Q1.
      When planning an essay on 'Leave Taking', you will create topic sentences. What is true of topic sentences?

      Correct answer: You should write them in full sentences.
      You should write them in note form.
      They should include one to two quotations.
      They should include analysis of dramatic methods.
      Correct answer: They should develop ideas you have set out in your thesis.

      Q2.
      A explains the focus of an individual paragraph.

      Correct Answer: topic sentence, Topic Sentence, Topic sentence, Topic sentence., topic sentence.

      Q3.
      Pinnock is a playwright. When analysing her play 'Leave Taking', you will explore her dramatic methods. Which of the following are not dramatic methods?

      setting
      props
      Correct answer: Pinnock
      stage directions
      Correct answer: analysis

      Q4.
      When collecting quotations to write an essay on 'Leave Taking', how should you divide them?

      into stage directions and dialogue
      into quotations with dramatic methods and those without dramatic methods
      into quotations you will use in your topic sentence, and those you won't
      into interesting quotations and simple quotations
      Correct answer: into main quotations and supporting quotations

      Q5.
      Before writing an essay on 'Leave Taking', you should create a plan. What is part of the planning process?

      Correct answer: writing topic sentences
      Correct answer: annotating the essay question
      writing a main body paragraph
      Correct answer: writing a thesis statement
      Correct answer: selecting your main quotations and your supporting quotations for each paragraph

      Q6.
      Match the essay terms to their definitions.

      Correct Answer:thesis,overarching argument supported by whole text

      overarching argument supported by whole text

      Correct Answer:topic sentence,first sentence of a paragraph, stating its main idea

      first sentence of a paragraph, stating its main idea

      Correct Answer:dramatic methods,the tools a playwright uses to create drama, e.g. dialogue

      the tools a playwright uses to create drama, e.g. dialogue

      Correct Answer:main quotations,quotations you will analyse for their dramatic methods

      quotations you will analyse for their dramatic methods

      Correct Answer:supporting quotations,quotations you will embed into analytical sentences

      quotations you will embed into analytical sentences


      To help you plan your 10 English lesson on: Model responses for a ‘Leave Taking’ essay about identity and belonging, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...