Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Understanding ideas of time, identity and place in Seneviratne's 'A Wider View'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how Seneviratne connects ideas of the past and present and presents ideas of time, identity and place in ‘A Wider View’.

      Key learning points

      1. ‘A Wider View’ begins in the past and considers the life of the speaker’s great-great grandfather.
      2. Arguably, the Industrial Revolution has made his life physically harsh and metaphorically restricted it.
      3. When shifting to the present time, the poem implies that the past “echoes” and impacts the present.
      4. Seneviratne arguably reminds the reader of the importance of place when considering identity and heritage.

      Keywords

      • Metaphorical - something used symbolically to represent something else

      • Industrialisation - the process of transforming the economy from a focus on agriculture to a reliance on manufacturing

      • Perception - a belief or opinion, often held by many people and based on how things seem

      • Echo - the repetition of a sound; to repeat what someone else has said or thought

      • Transcends - to go beyond or rise above a limit, or be greater than something ordinary

      Common misconception

      That everyone considers time to be linear: moving from past, to present, to the future.

      Many works of literature consider time to be cyclical and consider us to be repeating or echoing what has happened in the past.

      Teacher tip

      You might like to look at the context of the Industrial Revolution in more detail if this is something the students are unfamiliar with.

      Equipment

      You will need access to a copy of the AQA World and Lives anthology for this lesson.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      The was a period of time where people saw the shift from agricultural work to mass production in factories.

      Correct Answer: Industrial Revolution

      Q2.
      What does the word 'identity' mean?

      Correct answer: the qualities that make a person unique or themself
      regarded as perfect or better than in reality
      something used symbolically to represent something else

      Q3.
      What do we mean by 'perception'?

      the repetition of a sound
      showing sensitivity
      Correct answer: a belief or opinion

      Q4.
      What tense is this sentence written in: 'Today, my footsteps echo in the sodium gloom.'?

      past
      Correct answer: present
      future

      Q5.
      What is the definition of 'transcends'?

      Correct answer: to go beyond or rise above a limit
      to move or fall downwards
      to go up or climb

      Q6.
      If something is non-linear that means...

      it is in time order.
      Correct answer: it is not in time order.
      it only has one tense.

      6 Questions

      Q1.
      Match the keywords to their definitions.

      Correct Answer:metaphorical ,something used symbolically to represent something else
      Correct Answer:industrialisation ,going from a focus on agriculture to a reliance on manufacturing
      Correct Answer:perception ,a belief or opinion
      Correct Answer:echo ,to repeat what someone else has said or thought
      Correct Answer:transcends ,to go beyond or rise above a limit

      Q2.
      The desire for a 'wider view' might suggest...

      you want to narrow your horizons.
      Correct answer: you want to broaden your horizons.
      you are content with your life you have it.

      Q3.
      ‘A Wider View’ begins in the and considers the life of the speaker’s great-great grandfather.

      Correct Answer: past

      Q4.
      Starting with the first, put these stanza summaries about 'A Wider View' in the order the poem appears.

      1 - The poem is in the past and the speaker describes "sky".
      2 - The speaker places their great-great-grandad in the 19th century.
      3 - The speaker describes their great-great-grandad heading towards a factory.
      4 - In the present time collapses as the speaker 'meets' their great-great-grandad.
      5 - The speaker considers past and future generations.

      Q5.
      In 'A Wider View' Seneviratne is perhaps reminding the reader of the importance of __________ when considering identity.

      time
      Correct answer: place
      voice

      Q6.
      The last line from 'A Wider View refers to the shape between generations. What shape is referenced?

      Correct Answer: arcs, arc

      To help you plan your 10 English lesson on: Understanding ideas of time, identity and place in Seneviratne's 'A Wider View', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...