Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Using non-verbal features to present a speech effectively

      Lesson details

      Learning outcome

      I can understand how non-verbal features contribute to the effective presentation of a speech.

      Key learning points

      1. Paralanguage is important: the pitch, tempo, loudness or tone of voice that is used in speeches can enhance the content.
      2. Kinesics - gesture and posture - can be used to engage the audience and to add emphasis to important points.
      3. Spoken language often needs to be slower than feels natural.
      4. Pupils need to consider their spatial behaviour- too much movement can be distracting but too little can be wooden.

      Keywords

      • Paralanguage - the features of verbal communication other than words e.g tone, volume and pitch.

      • Kinesics - the way body language, facial expressions and gestures can communicate meaning.

      • Pitch - this refers to the highness and lowness of your voice.

      • Tone - this refers to the attitude and emotion of your voice.

      • Posture - refers to the way someone holds themselves when they’re seated or standing.

      Common misconception

      Content alone is enough for an effective speech.

      Consider the most engaging speakers and how they use tone, gestures and eye contact. Giving a speech is so much more than just the words on a page.

      Teacher tip

      This lesson focuses on improving an existing speech so students will need to have a previously written speech with them when completing the tasks related to improving non-verbal communication.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      A speech's tone refers primarily to...

      its content.
      its delivery.
      its narrative voice.
      its subject.
      Correct answer: its mood or feeling.

      Q2.
      Which of the following is an example of non-verbal communication in spoken language?

      vocabulary
      punctuation
      spelling
      Correct answer: facial expressions

      Q3.
      Match these devices to the correct speech openings.

      Correct Answer:direct address,You have decided that enough is enough.

      You have decided that enough is enough.

      Correct Answer:rhetorical question,How can we stand idly by knowing our planet is in crisis?

      How can we stand idly by knowing our planet is in crisis?

      Correct Answer:anecdote,I remember the loud bang of the explosion.

      I remember the loud bang of the explosion.

      Correct Answer:rule of three,Ignoring this plea will be disastrous, catastrophic and tragic.

      Ignoring this plea will be disastrous, catastrophic and tragic.

      Q4.
      What is the correct definition of the word 'gesture'?

      written or spoken communication intended to convey a specific message
      Correct answer: physical movements used to express an idea or feelings
      a facial expression conveying emotion or attitude
      the volume and tone of a voice

      Q5.
      Which word beginning with 'C', can be described as being trustworthy and believable?

      Correct Answer: credible

      Q6.
      What features has the following closing used? "Like a powerful weapon, education can be empowering. Stay curious, stay informed, and ensure your learning journey leaves a lasting impact."

      Correct answer: simile
      ancedote
      Correct answer: rule of three
      rhetorical question
      Correct answer: direct address

      6 Questions

      Q1.
      Which of the following refers to the speed at which you deliver your speech?

      pitch
      tone
      Correct answer: pace
      volume

      Q2.
      Which word beginning with 'p' can be described as the highness and lowness of a voice?

      Correct Answer: pitch

      Q3.
      Which three answers could be considered features of paralanguage?

      Correct answer: pace
      Correct answer: pitch
      vocabulary
      Correct answer: tone
      punctuation

      Q4.
      Which three of the following would you use to show confidence when delivering a speech?

      Correct answer: good eye contact
      Correct answer: assertive tone
      closed body language
      fidgeting
      Correct answer: open body language

      Q5.
      Which of the following does kinesics refer to?

      Correct answer: body language
      Correct answer: physical gestures
      Correct answer: facial expressions
      pitch
      tone

      Q6.
      Which two answers would not be considered an appropriate tone in which to deliver a persuasive speech about peace to world leaders?

      assertive
      Correct answer: humourous
      confident
      Correct answer: casual
      urgent

      To help you plan your 10 English lesson on: Using non-verbal features to present a speech effectively, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...