Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      'A Christmas Carol' Stave 1: The Characterisation of Scrooge

      Lesson details

      Learning outcome

      I can analyse how Dickens introduces Scrooge as a callous and covetous character.

      Key learning points

      1. Dickens uses an extended metaphor to associate Scrooge with the cold
      2. Scrooge is a solitary character who feels no sense of community or responsibility for others
      3. Scrooge’s appearance is economic to reflect his miserly nature- nothing about his features is generous
      4. Scrooge is a callous character who treats those close to him (his nephew and his clerk) with disdain
      5. Scrooge is uncharitable and harbours great contempt for the poor

      Keywords

      • Covetous - A covetous person has a strong desire for wealth or possessions, often those that belong to other people.

      • Asyndetic list - An asyndetic list is one which does not contain conjunctions like ‘and’ or ‘or'.

      • Conservation - Conservation means the preservation of a useful resource.

      • Contempt - Somebody demonstrating contempt for something would be showing a strong dislike or hatred for it.

      • Callous - Somebody callous is cruel, harsh and insensitive.

      Common misconception

      Students think that Scrooge hates Christmas because it marks the anniversary of Marley's death.

      Scrooge hates Christmas because he views it as a crime against oneself. He resents that people spend money they don't have at Christmas.

      Teacher tip

      When analysing Dickens' use of verbs as adjectives, physically show students what 'squeezing, wrenching, grasping etc' looks like. Do the same for 'nipped, straightened, stiffened' to aid their understanding of how these verbs characterise Scrooge.

      Equipment

      You will need access to a copy of Charles Dickens' 'A Christmas Carol' for this lesson.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Who is Bob Cratchit in 'A Christmas Carol'?

      Scrooge's friend
      Scrooge's nephew
      Correct answer: Scrooge's employee
      Scrooge's tenant
      Scrooge's brother

      Q2.
      A comparison between two different things that share similar qualities, that uses the words 'like' or 'as' is known as a {{}

      Correct Answer: simile, simile., Simile, a simile.

      Q3.
      An extended metaphor is...

      a comparison of two different things that have similar qualities using 'like'
      a comparison of two different things that have similar qualities using 'is'
      Correct answer: a comparison of two different things that have similar qualities across a text
      a comparison of two different things that have similar qualities that is long

      Q4.
      'Scrooge's callousness is shown in the way he speaks to his family member, Fred.' What might callousness mean?

      stinginess
      Correct answer: cruelty
      generosity
      immorality
      disapproval

      Q5.
      Which of the following could be described as an accusatory pronoun?

      he
      I
      we
      they
      Correct answer: you

      Q6.
      Match the method to the quotation taken from 'A Christmas Carol'.

      Correct Answer:rhetorical question,“You’ll want all day to-morrow, I suppose?”

      “You’ll want all day to-morrow, I suppose?”

      Correct Answer:accusatory pronouns,“you’d think yourself ill-used"

      “you’d think yourself ill-used"

      Correct Answer:metaphor,"poor excuse for picking a man’s pocket every twenty-fifth"

      "poor excuse for picking a man’s pocket every twenty-fifth"

      Correct Answer:adverb,"The clerk smiled faintly."

      "The clerk smiled faintly."

      6 Questions

      Q1.
      Which of the following are aspects of Scrooge's appearance in 'A Christmas Carol'?

      smooth voice
      broad nose
      Correct answer: frosty rime
      Correct answer: red eyes
      Correct answer: thin lips blue

      Q2.
      Which of the following similes does Dickens use to describe Scrooge from 'A Christmas Carol'?

      as rich as Midas
      as mean as a school teacher
      Correct answer: as solitary as an oyster
      as sharp and pointed as a nail
      Correct answer: as hard and sharp as flint

      Q3.
      Which method does Dickens use in the following quotation from 'A Christmas Carol': "squeezing, wrenching, grasping, scraping, clutching"?

      adjectives as nouns
      nouns as adjectives
      adjectives as verbs
      Correct answer: verbs as adjectives

      Q4.
      What do the verbs 'nipped' and 'shrivelled' suggest about Scrooge in 'A Christmas Carol'?

      They reflect his callousness and cruelty, as he refuses to donate to the poor.
      They reflect his success as a businessman, as he and Marley ran a company.
      Correct answer: They reflect his miserly nature as everything he does is to conserve resources.
      They reflect his lack of regard for his family, as he is rude to his nephew.

      Q5.
      Which of the following is an example of asyndetic list?

      Correct answer: beans, sausages, ham, toast
      milk and eggs and flour and yeast
      Correct answer: funny, kind, considerate, charitable
      houses, a park, a church and some small shops and cafes
      go to the shop; pick up the ingredients; drive home and then make the cake

      Q6.
      Which of the following is the best explanation for why Scrooge doesn't really want to give Bob Christmas Day off in 'A Christmas Carol'?

      Scrooge hugely values Bob's work and doesn't want to get behind on business
      Scrooge will be working on Christmas Day and wants some company
      Scrooge hates Christmas and wants Bob to distract him from the festive goodwill
      Correct answer: Scrooge resents having to pay Bob for a day's work he doesn't complete
      He knows Bob has children and wants to stop him from being home at Christmas

      To help you plan your 10 English lesson on: 'A Christmas Carol' Stave 1: The Characterisation of Scrooge, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...