Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Analysing how Armitage presents the effects of war in 'The Manhunt'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can analyse how Armitage presents the harrowing effects of war.

      Key learning points

      1. Armitage uses figurative language to illustrate the severity of the soldier’s injuries - both physical and mental.
      2. Armitage’s use of figurative language portrays the soldier as fragile and delicate, showing his vulnerability.
      3. The use of rhyming couplets arguably reflect the unified approach the couple are taking to the soldier’s recovery.
      4. Armitage's repetition could illustrate the constant and repeated support and care the wife demonstrates for her husband.
      5. Armitage’s use of enjambment could reflect the couple’s continuous journey or rehabilitation and reconnection.

      Keywords

      • Harrowing - very distressing and/or traumatising

      • Vulnerable - able to be easily physically or mentally hurt

      • PTSD - a mental illness resulting from trauma, in which the patient might experience flashbacks, depression, anxiety or hallucinations

      • Rhyming couplet - a pair of successive lines of verse, rhyming and typically of the same length

      • Enjambment - the continuation of a sentence beyond the end of a line, stanza or couplet

      Common misconception

      Students think that the entire poem is in rhyming couplets.

      Only the beginning of the poem is written in rhyming couplets. The couplets fade to pararhymes and then to non-rhyming couplets by the end of the poem, possibly to reflect the soldier's pain fading and the healing process.

      Teacher tip

      The soldier who inspired 'The Manhunt' has spoken about his experiences in a video.

      Equipment

      You will need access to a copy of the Eduqas poetry anthology for this lesson.

      Content guidance

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Depiction or discussion of mental health issues

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      is language that is meaningful, but not literally true.

      Correct Answer: figurative language

      Q2.
      Rhyming couplets are...

      Correct answer: a pair of successive lines of verse, rhyming and typically of the same length
      a pair of alternating lines of verse, rhyming and typically of the same length
      lines of verse from the start and end of a poem, rhyming and a similar length

      Q3.
      The word 'vulnerable' means...

      flashbacks, depression, anxiety or hallucinations
      very distressing and/or traumatising
      Correct answer: able to be easily physically or mentally hurt

      Q4.
      What is a metaphor?

      a comparison of two things using 'like' or 'as'
      Correct answer: a direct comparison using 'was' or 'is'
      giving human emotions to non-human objects

      Q5.
      Who is the speaker in 'The Manhunt'?

      Correct answer: wife
      soldier
      poet

      Q6.
      The injuries the soldier has in 'The Manhunt' are both and psychological.

      Correct Answer: physical

      6 Questions

      Q1.
      If you are able to be easily physically or mentally hurt you are...

      Correct Answer: vulnerable

      Q2.
      What kind of figurative language does Armitage use most frequently in 'The Manhunt'?

      personification
      Correct answer: metaphor
      simile

      Q3.
      Armitage’s use of __________ in 'The Manhunt' could reflect the couple’s continuous journey or rehabilitation and re-connection.

      Correct answer: enjambment
      repetition
      figurative lanugage

      Q4.
      In 'The Manhunt', what does Armitage compare the bullet to?

      porcelain
      parachute
      Correct answer: foetus

      Q5.
      Armitage compares the soldier’s PTSD to a in 'The Manhunt'.

      Correct Answer: land mine, mine, land-mine, landmine

      Q6.
      Armitage repeats the word frequently throughout 'The Manhunt' to reflect the wife's patience and resilience.

      Correct Answer: and

      To help you plan your 10 English lesson on: Analysing how Armitage presents the effects of war in 'The Manhunt', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...