Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      1st January in Haiti: -er verbs 'ils' and 'elles'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can form sentences to describe independence celebrations in Haiti using plural -er verbs and the pronouns 'ils' and 'elles'.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. The letters è and ê make the same sound, it is different to [e]. Accents can change the pronunciation of a letter.
      2. Haiti gained independence from France on the 1st January 1804.
      3. To refer to one person in French, we use the pronouns il or elle (he or she).
      4. To refer to more than one person in French, we use the pronouns ils or elles (they in the masculine or feminine forms).
      5. Tout le monde means everyone. It uses the 3rd person singular of the verb, not the third person plural.

      Keywords

      • [è/ê] - pronounced as in 'fête'

      • Ils - pronoun meaning 'they' when referring to a group of boys or a group of boys and girls (masculine form)

      • Elles - pronoun meaning 'they' when referring to a group of girls (feminine form)

      Common misconception

      Like in English, there is only one way to refer to 'they' in French.

      In French there are in fact two ways to say they: ils and elles. Use ils when referring to a group of boys, or a group of boys and girls (masculine form). Use elles when referring to a group of girls (feminine form).

      Teacher tip

      Use technology to research the independence of Haiti in more detail. Ask pupils to share their findings with the class.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of these words is the English for 'lourd'?

      small
      soft
      Correct answer: heavy
      tall
      clever

      Q2.
      Which of these words is the French for 'clean'?

      sage
      amusant
      parfait
      Correct answer: propre
      trois

      Q3.
      Which of these sentences means 'I am perfect'?

      Il est parfait.
      Tu es parfait.
      Correct answer: Je suis parfait.
      Elle est parfaite.

      Q4.
      Match the adjectives.

      Correct Answer:amusant,funny

      funny

      Correct Answer:différent,different

      different

      Correct Answer:important,important

      important

      Correct Answer:indépendant,independent

      independent

      Correct Answer:lent,slow

      slow

      Correct Answer:sage,well-behaved

      well-behaved

      Q5.
      Put the words in order to say what you have in your room.

      1 - dans
      2 - ma
      3 - chambre
      4 - il y a
      5 - un
      6 - livre

      Q6.
      Write in French: 'I am a teacher'.

      Correct Answer: je suis professeur, je suis professeure, je suis prof

      5 Questions

      Q1.
      Haiti gained independence from France on the 1st January .

      2004
      1904
      Correct answer: 1804
      1704
      1604

      Q2.
      Which word means 'they' if you are talking about a mixed group of boys and girls?

      Correct answer: ils
      elle
      elles
      il
      nous

      Q3.
      Put the dates in the correct order.

      1 - le premier janvier
      2 - le trois janvier
      3 - le douze janvier
      4 - le dix-huit janvier
      5 - le vingt janvier
      6 - le vingt-cinq janvier
      7 - le trente janvier

      Q4.
      What does 'tout le monde' mean?

      Correct Answer: everyone, everybody

      Q5.
      Order the words to form a sentence.

      1 - tout
      2 - le
      3 - monde
      4 - danse
      5 - dans
      6 - la
      7 - rue

      To help you plan your 5 French lesson on: 1st January in Haiti: -er verbs 'ils' and 'elles', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...