Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      La Chandeleur: negation, -er singular verbs

      Lesson details

      Learning outcome

      I can form negative sentences in French using 'ne ... pas'.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. Accents can change the pronunciation of a letter. This is an acute accent: é, grave accent: è, a circumflex accent: ê.
      2. La Chandeleur is a popular 'fête' in France, it is a similar celebration to 'Shrove Tuesday'.
      3. A negative sentence states something that is not true or is not happening.
      4. In English, we add 'don’t' before the verb. In French we use 'ne' and 'pas' around the verb: je ne chante pas.
      5. Before a vowel 'ne' changes to: n' (je n'aime pas les chiens).

      Keywords

      • [è/ê] - pronounced as in 'fête'

      • [é] [er] [et] [ez] - pronounced as in 'bébé'

      • Negative - a statement which denies or expresses negative meaning, e.g. ‘je ne chante pas’; in French this includes two elements, e.g. ‘ne … pas’, around the main verb

      • Ne ... pas - used around a verb to make it negative: je ne chante pas

      Common misconception

      An accent does not change the pronunciation of a letter, [e], [é] and [è] sound the same.

      An accent can change the pronunciation of a letter. [e], [é] and [è] make different sounds in French.

      Teacher tip

      If possible, make crêpes with your class or share a recipe with your pupils to make at home.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which is the French word for 'here'?

      chat
      Correct answer: ici
      devant
      puis

      Q2.
      Write in English: 'puis'.

      Correct Answer: then

      Q3.
      Which of these sentences is a question? (There is no punctuation included.)

      Je suis grand
      Il est petit
      J'aime manger les croissants
      Correct answer: Est-ce qu'elle est grande
      Je voudrais aller en ville

      Q4.
      'Tu aimes les chats'. How could this statement be made into a question?

      Put 'les chats' first, e.g. 'Les chats tu aimes ?'.
      Correct answer: Use intonation, e.g. 'Tu aimes les chats ?'.
      Correct answer: Put 'est-ce que' at the start, e.g. 'Est-ce que tu aimes les chats ?'.
      Change the subject, e.g. 'Je n'aime pas les chats ?'.

      Q5.
      Match the prepositions.

      Correct Answer:in,dans

      dans

      Correct Answer:behind,derrière

      derrière

      Correct Answer:in front of,devant

      devant

      Correct Answer:between,entre

      entre

      Correct Answer:under,sous

      sous

      Correct Answer:on,sur

      sur

      Q6.
      'Où est le chat ?'. What does this question mean?

      Correct Answer: where is the cat, where's the cat

      6 Questions

      Q1.
      Which English celebration is similar to La Chandeleur?

      Correct Answer: Shrove Tuesday

      Q2.
      What sort of accents are these?

      Correct Answer:é,an acute accent

      an acute accent

      Correct Answer:è,a grave accent

      a grave accent

      Correct Answer:ê,a circumflex accent

      a circumflex accent

      Q3.
      Which word has a different sound at the end?

      Correct answer: fête
      bébé
      et
      nez
      manger

      Q4.
      Which of these sentences is negative?

      Correct answer: Je ne mange pas de bonbons.
      J'aime les bonbons.
      Je mange des bonbons.
      Je regarde les bonbons.
      Je préfère les bonbons.

      Q5.
      Which sentence is the correct translation of 'I don't like dogs.'?

      Je ne aime pas les chats.
      Je ne mange pas de chiens.
      Je ne aime pas les chiens.
      Correct answer: Je n'aime pas les chiens.
      Je n'aime pas les chats.

      Q6.
      Write in French: 'she does not watch'.

      Correct Answer: elle ne regarde pas

      To help you plan your 5 French lesson on: La Chandeleur: negation, -er singular verbs, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...