Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Presentation about Haiti: 'est-ce que' questions

      Lesson details

      Learning outcome

      I can ask questions using intonation or 'est-ce que' to find out information about the French speaking country Haiti.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. The e at the end of the word makes no sound. It is a Silent final e -SFe. An é at the end of a word is pronounced: bébé.
      2. The consonant before a SFe is pronounced: timide.
      3. There are different ways to ask closed (yes/no) questions in French.
      4. Change a statement into a question by raising your voice at the end: tu aimes l'histoire ?
      5. Use 'est-ce que' at the start of a statement. Est-ce que literally means ‘is it that’: est-ce que tu aimes l'histoire ?

      Keywords

      • SFe - silent final e (silent e at the end of a word)

      • É - pronounced as in 'bébé' (can be pronounced at the end of a word)

      • Intonation - rise and fall of the voice when speaking (when used in a question the voice raises at the end of the statement: tu aimes le chocolat ?)

      • Est-ce que - used at the start of a statement to ask a question: est-ce que tu aimes le chocolat ?

      Common misconception

      Questions using intonation or 'est-ce que' have different meanings: Tu aimes l'histoire ? vs. Est-ce que tu aimes l'histoire ?

      'Tu aimes l’histoire ?' and 'Est-ce que tu aimes l’histoire ?' mean the same thing, they are two different ways of asking the same question (using intonation or 'est-ce que').

      Teacher tip

      Ask pupils to prepare their own presentations and research a tradition of a French speaking country.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of these phrases means 'it's true'?

      C'est important.
      C'est facile.
      C'est faux.
      Correct answer: C'est vrai.
      C'est difficile.

      Q2.
      Match the vocabulary.

      Correct Answer:problem,problème (m)

      problème (m)

      Correct Answer:bag,sac (m)

      sac (m)

      Correct Answer:reply,réponse (f)

      réponse (f)

      Correct Answer:solution,solution (f)

      solution (f)

      Correct Answer:useful,utile

      utile

      Correct Answer:false,faux

      faux

      Q3.
      Order the words to form a sentence.

      1 - tout
      2 - le
      3 - monde
      4 - est
      5 - rapide

      Q4.
      Write in English: 'calme'.

      Correct Answer: calm

      Q5.
      Write in English: 'il est indépendant.'

      Correct Answer: he is independent, he's independent

      Q6.
      Write in French: 'she is interesting'.

      Correct Answer: elle est intéressante

      5 Questions

      Q1.
      Which of these words means 'road'?

      sac
      Correct answer: rue
      vrai
      faux
      rouge

      Q2.
      Which words mean 'you' in French?

      tu, il
      tu, nous
      vous, elle
      Correct answer: vous, tu
      nous, ils

      Q3.
      Match the verbs.

      Correct Answer:donner,to give

      to give

      Correct Answer:organiser,to organise

      to organise

      Correct Answer:parler,to speak

      to speak

      Correct Answer:poser,to ask

      to ask

      Correct Answer:préparer,to prepare

      to prepare

      Correct Answer:trouver,to find

      to find

      Q4.
      Put the words in order to ask a question.

      1 - est-
      2 - ce
      3 - que
      4 - tu
      5 - habites
      6 - en
      7 - France

      Q5.
      'Tu aimes le sport ?'. Write this question in a different form.

      Correct Answer: Est-ce que tu aimes le sport?

      To help you plan your 5 French lesson on: Presentation about Haiti: 'est-ce que' questions, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...