Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Activities at home: questions with 'qu'est-ce que …'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use 'qu'est-ce que' with singular 'faire' to ask what others are doing.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. It is important to revisit French vocabulary regularly to keep our knowledge strong and healthy (like a plant!).
      2. I do, make is 'je fais', you do, make is 'tu fais', 'he does, makes' is 'il fait' and 'she does, makes' is 'elle fait'.
      3. 'Faire' can be used with a range of nouns to express different activities e.g. 'faire la cuisine' (to do the cooking).
      4. To make a yes/no question clear, we can add 'est-ce que' (‘is it that…?) at the start of any statement.
      5. To ask a ‘what’ question, we can add 'qu'est-ce que' (‘what is it that…?’) at the start of any statement.

      Keywords

      • Faire - French verb which means 'to do, doing' or 'to make, making'

      • Qu'est-ce que - French 'what' question, literally: 'what is it that ...'

      Common misconception

      I have to pronounce every syllable of 'qu'est-ce que'.

      When you say it slowly there are five separate syllables in 'qu'est-ce que' but in conversation we should naturally speed up the pronunciation and pronounce four syllables, we leave out the 'ce'.

      Teacher tip

      Allow good time for pronunciation practice in this lesson. 'Qu'est-ce que' is quite a challenging phrase to master.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is 'Mardi Gras'?

      Boxing Day
      Saint-Jean-Baptiste-Day
      Eid al-Fitr
      Correct answer: Shrove Tuesday
      Independence Day

      Q2.
      Which of the words means 'west'?

      nord
      Correct answer: ouest
      est
      sud

      Q3.
      What is the meaning of 'aller'?

      to be, being
      to have, having
      to like, liking
      Correct answer: to go, going
      to do, doing

      Q4.
      Match the parts of the verb 'aller'.

      Correct Answer:je,vais

      vais

      Correct Answer:tu,vas

      vas

      Correct Answer:elle, il,va

      va

      Q5.
      Put the days of the week in the correct order.

      1 - lundi
      2 - mardi
      3 - mercredi
      4 - jeudi
      5 - vendredi
      6 - samedi
      7 - dimanche

      Q6.
      Write 'to have, having' in French.

      Correct Answer: avoir

      6 Questions

      Q1.
      Which sentence means 'you do the cooking'?

      tu fais le ménage
      tu fais un voyage
      tu fais les courses
      Correct answer: tu fais la cuisine
      tu fais les devoirs

      Q2.
      'Est-ce qu’il fait les courses ?' Choose the correct translations.

      Correct answer: Does he do the shopping?
      Is she doing the shopping?
      What is she doing?
      Correct answer: Is he doing the shopping?
      Why is he doing the shopping?

      Q3.
      Order the words to form a question.

      1 - qu
      2 - '
      3 - est
      4 - -ce
      5 - que
      6 - tu
      7 - fais

      Q4.
      Order the words to form a sentence, starting with 'no'.

      1 - non
      2 - je
      3 - ne
      4 - fais
      5 - pas
      6 - les
      7 - courses

      Q5.
      'Do you do your homework?' - ' tu fais tes devoirs?'. Write the missing word.

      Correct Answer: est-ce que

      Q6.
      Write in French: 'I am not going'.

      Correct Answer: je ne vais pas

      To help you plan your 6 French lesson on: Activities at home: questions with 'qu'est-ce que …', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...